Επενδύσεις της Ε.Ε. 150 δισ. ευρώ στην Αφρική

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης εξέφρασαν την επιθυμία τους για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις και την ανανέωση της εταιρικής σχέσης. Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των δεσμών της Ευρώπης με την Αφρική. Παρά τις διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα, η ΕΕ και η Αφρικανική Ένωση έχουν εκφράσει αποφασιστικότητα να ξεκινήσουν μια νέα σχέση στη σύνοδο κορυφής. «Αυτή είναι μια νέα αρχή για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση», δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακ Καλ, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης. «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τα πράγματα όπως συνήθως», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η χώρα ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ελπίζει ότι η πρώτη κοινή σύνοδος κορυφής μετά το 2017 θα ρίξει φως στις μεγάλες φιλοδοξίες της νέας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συμφωνίας με την Αφρική.  «Η αφρικανική ήπειρος χρειάζεται τη στήριξή μας για την οικονομική της ανάπτυξη και την παροχή καλών ευκαιριών για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, για όλους όσοι ζουν εκεί», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.  

«Είμαστε οι καλύτεροι φίλοι της Αφρικής», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζόζεφ Μπορέλ. 

Η συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ και 40 χωρών της Αφρικανικής Ένωσης θα καθοδηγηθεί από ένα σχέδιο επένδυσης 150 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, εκπαίδευση και υγεία στην Αφρική, το οποίο στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ ισότιμο ανταγωνιστή της Κίνας και του νέου της έργου Ο δρόμος του μεταξιού

Αυτή είναι η έκτη σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΑΕ. Η πρώτη ήταν το 2000 στο Κάιρο και η προηγούμενη το 2017 στο Αμπιτζάν. Ο κύριος στόχος είναι η ανανέωση της εταιρικής σχέσης με βάση τις βασικές αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης. Οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν μια κοινή δήλωση για ένα κοινό όραμα έως το 2030. 

Στη σύνοδο κορυφής συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τρπέζι για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση, στην οποία αναμένεται να προεδρεύσουν από κοινού η Ισπανία και η Ρουάντα. 

Πηγή: Kurir.rs/RTV Slo 

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος