Επ’ αόριστον απεργία οικογενειακών γιατρών και παιδιάτρων στην Πρωτοβάθμια Υγεία της Αυτονομίας της Μαδρίτης

Array

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Τουλάχιστον 4.240 οικογενειακοί γιατροί και 720 παιδίατροι κλήθηκαν σε επ’ αόριστον απεργία στα 430 κέντρα υγείας της Αυτονομίας της Μαδρίτης, από την Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «υπερφόρτωση της εργασίας, τα ατελείωτα ωράρια και την έλλειψη χρόνου για την εξυπηρέτηση των ασθενών». Η Αυτονομία της Μαδρίτης με πληθυσμό 6,7 εκατομμύρια κατοίκους αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα και καθυστερήσεις με χιλιάδες ιατρικά ραντεβού που αναβάλλονται λόγω της απεργίας.

Το Amyts, το πλειοψηφικό συνδικάτο των γιατρών στην Αυτονομία, καταγγέλλει ότι η Μαδρίτη είναι η αυτόνομη κοινότητα που επενδύει τα λιγότερα στην Πρωτοβάθμια Υγεία σε όλη την Ισπανία. Η αρμοδιότητα του τομέα της Υγείας είναι ευθύνη της τοπικής κυβέρνησης στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει η κεντρική κυβέρνηση, καθώς θεωρείται αντισυνταγματικό.

Μετά την έναρξη αυτής της επ’ αόριστον απεργίας, η πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, ζήτησε από τους διοργανωτές να μην την συνεχίσουν λόγω της κρίσιμης περιόδου και της αύξησης των περιστατικών Υγείας αυτή την περίοδο ειδικά με τη γρίπη. Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορούν να επιφορτιστούν επιπλέον τα νοσοκομεία και τα επείγοντα.

Από την πλευρά τους τα σωματεία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ισχυρίζονται ότι τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας βρίσκονται «στα πρόθυρα της κατάρρευσης» ενώ ναυάγησε η συνάντηση των σωματείων με την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή. Η τοπική κυβέρνηση αρνήθηκε να αυξήσει την χρηματοδότηση των Κέντρων υγείας αλλά και να τα ενισχύσει με επιπλέον προσωπικό.

Τα σωματεία Οικογενειακών γιατρών και Παιδιάτρων ζητούν σε κάθε βάρδια 31 ασθενείς για τον κάθε οικογενειακό γιατρό και 21 ασθενείς για τον κάθε παιδίατρο, αριθμοί που σήμερα είναι υπερδιπλάσιοι. Επίσης, να διαθέτουν τουλάχιστον 10 λεπτά για να παρακολουθήσουν κάθε ασθενή.

Οι γιατροί ζητούν επίσης να ακολουθούν αποκλειστικά τα ωράρια τους, χωρίς να χρειάζεται να βλέπουν ασθενείς που δεν είναι στις λίστες τους και να βελτιωθούν οι αποδοχές τους ώστε να αποτραπεί η μαζική έξοδος γιατρών στο εξωτερικό . Τέλος ζητούν να επαναλειτουργήσουν οι 37 Υπηρεσίες Επειγόντων Περιστατικών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (SUAP) που λειτουργούσαν πριν από την πανδημία και που αποφορτίζουν τα επείγοντα των νοσοκομείων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος