Εμβόλια: Τρόικα Αυστρίας -Δανίας με Ισραήλ γυρίζοντας την πλάτη στην ΕΕ

Μομφή στο κοινό πρόγραμμα εμβολιασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατυπώνει εμπράκτως η Αυστρία με την ανακοίνωση ότι λόγω της εξαιρετικά αργής διαδικασίας στρέφεται από κοινού με το Ισραήλ και τη Δανία στην ανάπτυξη εμβολίων δεύτερης γενιάς κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Είχε προηγηθεί πάντως η απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει την εθνική παραγωγή εμβολίων και να δημιουρήσει “δύναμη κρούσης” σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων.

“Πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και να μην υπάρχει εξάρτηση για τα εμβόλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε μια ακόμα επίπληξη για το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμηθειών και τα προβλήματα παραγωγής και παραδόσεων που, όπως επανέλαβε, καθυστέρησαν τα χρονοδιαγράμματα εμβολιασμού.

Ο καγκελάριος χαρακτήρισε ορθή την απόφαση για κοινό πρόγραμμα εμβολιασμών ωστόσο τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ήταν πολύ αργός για να εγκρίνει εμβόλια ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες προκάλεσαν “συμφόρηση” στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Εντός της εβδομάδας ο καγκελάριος μεταβαίνει στο Ισραήλ το οποίο προηγείται διεθνώς σε ταχύτητα μαζικών εμβολιασμών ενώ στη χώρα λειτουργούν φαρμακευτικές εταιρείες με εγχώρια παραγωγή συμπεριλαμβανομένης της Pfizer και της Novartis.

Η Αυστρία και η Δανία, συνεργάζονται ήδη μέσω του First Mover Group που ίδρυσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πηγή:Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος