Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επαναλειτουργήσει με τη στήριξη Τουρκίας και Κατάρ

Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Τουρκία και το Κατάρ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι.

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ με την οικονομική υποστήριξη ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ και την Τουρκία θα λειτουργήσει εντός δύο ημερών», δήλωσε ο Στανικζάι, σύμφωνα με το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο TOLO News.

Περίπου τριάντα Αφγανές διαδήλωσαν στη Χεράτ, ζητώντας από τους Ταλιμπάν να συμπεριλάβουν γυναίκες στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, μαίνονται οι μάχες στον μοναδικό θύλακα αντίστασης στην Παντζίρ με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν βαριές απώλειες.

«Θα υπερασπιστούμε την κοιλάδα μας, μέχρι που να ματώσουμε. Θα αντισταθούμε μέχρι να γίνουμε μάρτυρες» δήλωσε μαχητής αντίστασης κατά των Ταλιμπάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται στα σύνορα με το Πακιστάν, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς από ποδοπάτημα.

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν μία κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ενώ ακόμη και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνεται υπό προϋποθέσεις.

Στη Σλοβενία οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ αναζήτησαν τρόπους για να βελτιώσουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και να αναπτύξουν μία δύναμη ταχείας επέμβασης, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν έχουμε ακόμη πλήρη ομοφωνία. Θα σας έλεγα ψέματα σήμερα εάν ( σας έλεγα) ότι όλοι είχαν συμφωνήσει ρητώς…Πρέπει να έχουμε μία δέσμευση (με τους Ταλιμπάν) υπό προϋποθέσεις για τα πάντα, ακόμη και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος