Εκλογές θρίλερ στην Τουρκία: Ερντογάν 49,34% – Κιλιτσντάρογλου 44,99% ― Σε β’ γύρο οδεύει η χώρα

Σύμφωνα με τις έως τώρα καταμετρήσεις των ψήφων στις εκλογές στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί προβάδισμα έναντι του βασικού του αντιπάλου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά όπως φαίνεται, η χώρα οδεύει σε δεύτερο γύρο εκλογών.

Το HaberTurk μεταδίδει πως με βάση το 98,15% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 49,34% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,99%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,24% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,43%.

Πόλεμος ισχυρισμών κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το ποιός προηγείται

Πηγές του Κιλιτσντάρογλουανέφεραν στο Reuters ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης προηγείται με μικρή διαφορά του Ερντογάν. Ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, νωρίτερα την Κυριακή, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Τζανάν Καφταντζίογλου, επικεφαλής του CHP στην νομαρχιακή περιφέρεια Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ότι στο 40% των εκλογικών τμημάτων ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο 51%, ενώ ο Ερντογάν περίπου στο 44%.

Βασικός ρυθμιστής ο Ογάν

O Σινάν Ογάν, ο οποίος συγκεντρώνει περίπου το 5% των ψήφων και είναι πιθανός ρυθμιστής του αποτελέσματος σε περίπτωση δεύτερου γύρου, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι εκλογές θα πάνε πιθανώς σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να πάνε σε δεύτερο γύρο», καθώς κανένας από τους βασικούς υποψηφίους δεν είναι σε θέση να κερδίσει το 50% των ψήφων, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «οι Τούρκοι εθνικιστές και οι Κεμαλιστές είναι το κλειδί για αυτές τις εκλογές».

Εκλογές θρίλερ στην Τουρκία: Ερντογάν 49,34% – Κιλιτσντάρογλου 44,99% ― Σε β’ γύρο οδεύει η χώρα
(AP Photo)

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται

«Το ANADOLU δεν εκπληρώνει τον θεσμικό ρόλο του», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ύστερα από κοινή δήλωσή του μες τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Οι δύο άντρες αμφισβήτησαν τη σειρά με την οποία δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, προτάσσοντας τις περιοχές που ψηφίζουν κατά κύριο λόγο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάλεσαν επιπλέον τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να ενημερώνονται έως αργά το βράδυ, τονίζοντας ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο «στρατόπεδο» του Κιλιτσντάρογλου, σημείωσε ότι είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα που έβγαιναν επί του συνόλου, «άγγιζαν» ακόμη και το 80% υπέρ του Ερντογάν, γεγονός που«οπλίζει» τους ψηφοφόρους του Κιλιτσντάρογλου με υπομονή.

Μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες – Από τις πέντε το πρωί στην αναμονή

Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έσπευσαν από τις οκτώ το πρωί της Κυριακής στις κάλπες για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών.

Σε εκλογικά τμήμα σε ολόκληρη τη χώρα, οι πολίτες σχημάτισαν τεράστιες ουρές ευχόμενοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Το διακύβευμα των εκλογών ήταν εμφανές από την αθρόα προσέλευση των ψηφοφόρων. Εκπρόσωποι κομμάτων σε εκλογικό τμήμα κουβαλούσαν στα χέρια μία ηλικιωμένη γυναίκα, ένας άντρας με παραδοσιακή φορεσιά πήρε το άλογο του και διέσχισε ολόκληρη την πόλη για να φτάσει στο εκλογικό τμήμα, ενώ αξιωματούχοι μετέφεραν τις κάλπες σε σπίτια και δημόσιες δομές, ώστε να ψηφίσουν και άτομα με αναπηρία.

Δεν έλειψαν μάλιστα και τα ευτράπελα. Ένας ένστολος κατέφτασε στο εκλογικό τμήμα με τον παπαγάλο του, τον οποίο πήρε μαζί του και μέσα στο παραβάν.

Πίσω στις ισοπεδωμένες πόλεις οι σεισμόπληκτοι

Οι σεισμόπληκτοι επέστρεψαν επίσης στις ισοπεδωμένες πόλεις για να ψηφίσουν «Χάσαμε πολλούς ανθρώπους, πολλοί συγγενείς μας πέθαναν. Τα πράγματά μας, το σπίτι μας, ο κόσμος μας, όλα χάθηκαν. Είμαστε ευγνώμονες που ζούμε», λέει η Τζεμιλέ.

Ο ψηφοφόρος Μπεχζάτ Οζ είπε πριν ψηφίσει πως: «Ήμουν δάσκαλος σε αυτό το σχολείο. Είμαι δάσκαλος από το 2013. Βιώσαμε μία τεράστια καταστροφή. Το σχολείο μας καταστράφηκε. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κτήριο. Όπως βλέπετε, ακόμα και στις εκλογές, οι ψήφοι ρίχνονται στις κάλπες που είναι έξω. Οι μαθητές έχασαν τη ζωή τους και κάποιοι μετακόμισαν. Οι άνθρωποι στο Χατάι, είμαστε διαλυμένοι».

Ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση που οι δικαστικοί αντιπρόσωποι επέτρεψαν σε όσους είχαν φτάσει πριν τις πέντε να ψηφίσουν ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αποστολή – Άγκυρα: Πιέρρος Τζανετάκος

Ανταπόκριση – Γιάννης Μανδαλίδης, Αριάνα Φερεντίνου

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος