ertnews.gr

ΕΚ: Πόλεμος κατά του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

07/07 16:56
ΕΚ: Πόλεμος κατά του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

EPA/FRANCISCO SECO

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Προσωρινό κανονισμό που επιτρέπει σε παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να συνεχίσουν τη μάχη κατά του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο σε εθελοντική βάση ενέκρινε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εισηγήτρια Γερμανίδα ευρωβουλευτής Μπιργκϊτ Σπίγκελ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς κατά στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε ανησυχητικά ο όγκος του ψηφιακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

«Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών» είπε, «είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματικότερη πρόληψή της, να εξασφαλιστεί η δίωξη περισσότερων δραστών και να προσφερθεί καλύτερη στήριξη στα θύματα.

Ο νέος κανονισμός που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία έχει στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακών συνομιλιών και ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι πάροχοι υπηρεσιών θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τεχνολογίες που παραβιάζουν στον μικρότερο δυνατό βαθμό την ιδιωτική ζωή των χρηστών. Ο εντοπισμός διαδικτυακού υλικού που σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνολογιών που σαρώνουν κάθε είδους περιεχόμενο, όπως εικόνες, κείμενα και δεδομένα κίνησης.

Για τον εντοπισμό περιστατικών αποπλάνησης ανηλίκων στο διαδίκτυο, για εικόνες και βίντεο θα χρησιμοποιούνται τεχνολογίες κατακερματισμού, ενώ για την ανάλυση κειμένων ή δεδομένων κίνησης θα χρησιμοποιούνται ταξινομητές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Οι νέοι κανόνες δεν θα αφορούν τη σάρωση ακουστικής επικοινωνίας.

Παράλληλα αναμένεται η θέσπιση κατάλληλων διαδικασιών και μηχανισμών προσφυγής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες όσοι θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί.

Χάρη στην εκ των προτέρων λοιπόν εκτίμηση αντικτύπου και στις προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης, οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων θα έχουν καλύτερη εποπτεία σχετικά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι πάροχοι υπηρεσιών.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση της νομοθεσίας ήταν αναγκαία, προκειμένου να μπορούν οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν εθελοντικά μέτρα για την καταπολέμηση και την πρόληψη της διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, έπειτα από την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών τον Δεκέμβριο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version