Εφιάλτης για τους Βρετανούς οι απεργίες των Χριστουγέννων

Array

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Κυκλοφοριακός εφιάλτης για εκατομμύρια Βρετανούς που ταξιδεύουν οδικώς για τα Χριστούγεννα αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς σήμερα ξεκίνησε η απεργία στους Εθνικούς Αυτοκινητόδρομους.

Επιπλέον περισσότερες από 10.000 πτήσεις που προσγειώνονται στα αεροδρόμια της χώρας θα επηρεαστούν με καθυστερήσεις από την απεργία του προσωπικού των Συνοριακών Δυνάμεων.

Δεκαεφτά εκατομμύρια οδηγοί θα είναι στους δρόμους τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απεργίας ενώ περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι στα αεροδρόμια θα απουσιάζουν από τα καθήκοντα τους με εθελοντές της δημόσιας υπηρεσίας και στρατιωτικό προσωπικό να είναι επι ποδός προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες

Περίπου 1.000 μέλη του προσωπικού της Συνοριακής Δύναμης αναμένεται να απεργήσουν για οκτώ ημέρες από τις 23 έως τις 31 Δεκεμβρίου, εκτός από τις 27 Δεκεμβρίου.

Έξι βρετανικά αεροδρόμια πρόκειται να επηρεαστούν από την απεργία που θα διαρκέσει οκτώ ημέρες έως τέλη του μήνα με εξαίρεση την 27η Δεκεμβρίου. Τα αεροδρόμια που επηρεάζονται είναι το Χίθροου, το Γκάτγουικ, το Μπέρμιγχαμ, το Κάρντιφ, της Γλασκώβης και του Μάντσεστερ, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο οι απεργίες των εργαζόμενων στα ασθενοφόρα στις 11 και 23 Ιανουαρίου.
Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς στην Αγγλία περίμενε περισσότερο από μία ώρα για να διακομιστεί στα νοσοκομεία

Εφιάλτης για τους Βρετανούς οι απεργίες των Χριστουγέννων
EPA/MARK THOMAS

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κράτος και εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια έντονη διαφωνία, με την κάθε πλευρά να εμμένει στην θέση της. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 2,7% τον περασμένο χρόνο, αλλά τα κέρδη ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δεν αυξάνονται και οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι το κόστος τους θα αυξηθεί ταχύτερα από τα έσοδά τους στο μέλλον ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει και σύμφωνα με την τράπεζα της Αγγλίας θα σκαρφαλώσει στο 13%.

Με βάση τον πληθωρισμό, οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση από το 2001, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των αρχείων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) η μέση αύξηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα ήταν 6,9% στα μέσα του 2022, σε σύγκριση με 2,7% για τον δημόσιο τομέα.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου του δημοσίου τομέα (PCS), Μαρκ Σερτβότκα, δήλωσε στο Sky News ότι η κυβέρνηση πρόσφερε αύξηση μισθού μόνο κατά 2%, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό ζητούσε αύξηση 10% για να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό.
Πρόσθεσε ότι 40.000 μέλη της Δημόσιας Υπηρεσίας χρησιμοποιούν τράπεζες τροφίμων, περιγράφοντας την κατάσταση ως «κρίση φτώχειας».
Προέβλεψε επίσης μια «τεράστια κλιμάκωση» της εργατικής δράσης τον Ιανουάριο σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία, εκτός εάν οι υπουργοί ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
«Έτσι, όποιος αντιμετωπίζει αναστάτωση εξαιτίας των απεργιών έχετε δικαίωμα να θυμώνετε, αλλά ο θυμός σας θα πρέπει να κατευθύνεται προς τον Ρίσι Σούνακ και τον Τζέρεμι Χαντ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος