ΕΕ-Συμφωνία για το μεταναστευτικό – Σολτς: αλληλεγγύη στις μεσογειακές χώρες


Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπόσχεται αλληλεγγύη και βοήθεια στις μεσογειακές χώρες για την υποδοχή προσφύγων. «Ιταλία, Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν μία μεγάλη πρόκληση, διότι ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων αυξάνεται συνεχώς», είπε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». «Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους αυτές τις χώρες, αντίθετα ακολουθούμε την πρακτική της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», πρόσθεσε ο Σολτς, ο οποίος πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ρώμη μετά την ανάληψη της εξουσίας από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ υπεραμύνθηκε της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ. «Πρόκειται για μία ιστορική επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μία νέα προσφυγική πολιτική αλληλεγγύης και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε η Φάζερ στο «twitter» μετά τη συμφωνία στο συμβούλιο του Λουξεμβούργου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ένας δεσμευτικός μηχανισμός κατανομής προσφύγων στην ΕΕ.

Σημαντικό για τη γερμανική κυβέρνηση είναι ότι κάθε πρόσφυγας θα πρέπει να καταγράφεται πλέον στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σημειώνεται ότι τόσο ο καγκελάριος Σολτς, όσο και η υπουργός Φέζερ επισημαίνουν εσχάτως ότι 80% των προσφύγων που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία έφτασαν στη χώρα χωρίς να έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Τη συμφωνία του Λουξεμβούργου υποστήριξαν ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, οι δύο υπουργοί των Πρασίνων, σε αντίθεση με άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος που την καταδικάζουν. «Για να είμαι ειλικρινής, αν εμείς ως γερμανική κυβέρνηση αποφασίζαμε για τη μεταρρύθμιση μόνοι μας, η απόφαση θα ήταν διαφορετική. Αλλά ειλικρίνεια σημαίνει επίσης, ότι εκείνος που θεωρεί τον συμβιβασμό απαράδεκτο, πρέπει να δεχτεί, ότι δεν θα υπάρχει καμία κατανομή προσφύγων στο μέλλον».

Μπέρμποκ: Χωρίς Ιταλία και Ελλάδα δεν θα λειτουργούσε ο συνοριακός μηχανισμός

ΕΕ-Συμφωνία για το μεταναστευτικό – Σολτς: αλληλεγγύη στις μεσογειακές χώρες
(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Μπέρμποκ στα μέτωπα που είχαν δημιουργηθεί για το θέμα αυτό στην ΕΕ. «Εάν στο Λουξεμβούργο είχε ληφθεί απόφαση κόντρα στις χώρες των εξωτερικών συνόρων, Ιταλία και Ελλάδα, δεν θα λειτουργούσε ούτως ή άλλως η διαδικασία καταγραφής, κατανομής και συνοριακού μηχανισμού. Η προθυμία της Ρώμης ή της Αθήνας να συμμετάσχουν στην καταγραφή των προσφύγων θα ήταν τότε σχεδόν μηδενική και ο όλος σχεδιασμός θα είχε αποτύχει», εξήγησε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Με το βλέμμα στραμμένο στις αντιδράσεις από το δικό της κόμμα των Πρασίνων, η Αναλένα Μπέρμποκ σημείωσε: «Εάν η Γερμανία είχε καταψηφίσει τον συμβιβασμό συντασσόμενη με την Πολωνία και την Ουγγαρία, για παράδειγμα, θα ήταν νεκρή για χρόνια μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου βασισμένη στην αλληλεγγύη». Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν «δωρεάν εισιτήριο» σε εκείνους που να υψώσουν εθνικά τείχη στην Ευρώπη. «Αυτός ο συμβιβασμός ήταν επίσης απαραίτητος για να διατηρήσουμε την Ευρώπη μας χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα», τόνισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος