Ε.Ε Προς υιοθέτηση μέτρων για το μεταναστευτικό

Την ώρα που εξακολουθούν να φθάνουν κατά εκατοντάδες στα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες, αναζητώντας ένα πιο ασφαλές και σίγουρο μέλλον, συνέρχεται στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., προκειμένου να ληφθούν μέτρα  ενεργοποίησης των μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών και τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού εσωτερικής μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται σε μια οριακή στιγμή για τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 ο αριθμός των εισερχομένων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας ήταν 46.016 και πάνω από το 70% των νεοεισερχόμενων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ (Σύροι σε ποσοστό 60%, Αφγανοί, Σομαλοί και Ερυθραίοι).

«Οι ροές αυτές δεν προβλέπεται να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα και αυτό θέτει την Ελλάδα ενώπιον της διαχείρισης εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων, κυρίως δοθείσης της δημοσιονομικής συγκυρίας» υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός και προσθέτει: «Δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν ευθύνες για το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο από την πρώτη στιγμή της σύστασης του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με τα μέσα που διαθέτουμε».

Επιστολή Δ. Αβραμόπουλου

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλους με επιστολή του προς τους υπουργούς ζητά να επιταχυνθεί η αποκαλούμενη “πολιτική επιστροφής” των μεταναστών.

Το 2014 μόνο το 39% των μεταναστών στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο σε χώρα της ΕΕ επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την επιστολή αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι το να σταλούν πίσω στις χώρες τους όσοι αναζητούσαν απλώς μια καλύτερη ζωή και δεν δικαιούνται άσυλο, θα αποτρέψει άλλους να επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου. Η πιο αποτελεσματική πολιτική για την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στις πατρίδες τους θα βοηθούσε επίσης να προστατευθούν εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ε.Ε να στείλουν πίσω στις πατρίδες τους όσους μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο, σκληραίνοντας τη στάση της σε μια προσπάθεια να πείσει τις απρόθυμες χώρες να φιλοξενήσουν νέους πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος