E.E: Μπλόκο σε αντιπροσώπους του Λουκασένκο επειδή «εργαλειοποιεί την παράτυπη μετανάστευση»

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Τη λήψη μέτρων εναντίον του καθεστώτος Λουκασένκο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως απάντηση στην εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς.

Ειδικότερα, η Kομισιόν προτείνει την αναστολή άρθρων της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων της ΕΕ με την Λευκορωσία. H απόφαση ακολουθεί τις προσπάθειες του καθεστώτος της Λευκορωσίας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της διευκολύνοντας την παράτυπη μετανάστευση για πολιτικούς σκοπούς, καθώς και την απόφασή της 28ης Ιουνίου για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Λευκορωσίας.

Η πρόταση αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες που έχουν σχέση με το καθεστώς και δε θα επηρεάσει τους απλούς πολίτες της Λευκορωσίας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων όπως συμβαίνει και τώρα.

Όταν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο, η μερική αναστολή της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων της ΕΕ, θα εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες διατάξεις της συμφωνίας. Ως συνέπεια, δε θα υπάρξει απαλλαγή για απαιτήσεις για επιπλέον αποδείξεις δεδομένων σχετικά με το σκοπό του ταξιδιού και οι χρεώσεις για την επεξεργασία των αιτήσεων βίζας δε θα μειωθούν. Τα μέτρα θα επηρεάσουν μόνο μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών της Λευκορωσίας και μέλη των εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, περιφερειακών, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λευκορωσίας και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λευκορωσίας στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει το λαό της Λευκορωσίας. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων φωνών και όλων των καταπιεσμένων από το καθεστώς πολιτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος