Δήλωση του YπΕξ Κύπρου κατά την προσέλευσή του στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την προσέλευσή του στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

“Προσβλέπω στη σημερινή συνάντηση, η οποία τυγχάνει να συμπίπτει με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους που έχει καταδικαστεί καθολικά από τη διεθνή κοινότητα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς.  Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης αναμένω να ενημερωθούμε για την πρόοδο, την εξέλιξη της ετοιμασίας του εγγράφου επιλογών αντίδρασης της ΕΕ στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειση περιοχή της Αμμοχώστου.

Στις 27 Ιουλίου, οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ξεκάθαρα, δημόσια, έχουν δηλώσει την ανάγκη αντίδρασης από πλευράς ΕΕ αν δεν υπάρξει ανάκληση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Θα συζητηθεί επίσης η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και ειδικότερα η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από συγκεκριμένες χώρες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν πολιτικά και άλλα ανταλλάγματα από πλευράς ΕΕ.

Είμαστε έτοιμοι να ληφθούν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτή η εργαλειοποίηση, επαναλαμβάνω, του ανθρώπινου πόνου. Αποφάσεις που θα αφορούν οριζόντια όλα τα κράτη τα οποία προωθούν τέτοιου είδους προσεγγίσεις.  Και σίγουρα δεν είναι μόνο η Λευκορωσία που ακολουθεί τέτοιες πολιτικές.

Στη δική μας περίπτωση, στην περίπτωση της Κύπρου, σχεδόν καθημερινά η Τουρκία εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο.  Άρα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, επαναλαμβάνω, που θα έχουν οριζόντια ισχύ.  Ευχαριστώ πολύ”.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος, Βρυξέλλες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος