Δηλώσεις Ντράγκι στην Ιταλική Βουλή για δημοσιονομικά, τουρισμό, μεταναστευτικό και εμβολιασμούς

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το απόγευμα ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ντράγκι μετέβη στην Κάτω Βουλή για να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα των κομμάτων της Κυβερνητικής Συμμαχίας. 

Αναφέρουμε κύρια αποσπάσματα των απαντήσεων του Ντράγκι. 

Δημοσιονομικά

“Στις 3 Μαρτίου φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση που παρέχει ορισμένες ενδείξεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική ένα έτος μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.

Η παρούσα ανακοίνωση περιγράφει την προσέγγιση που προτίθεται να ακολουθήσει η Επιτροπή σχετικά με την απενεργοποίηση της λεγόμενης Διασφαλιστικής Γενικής Ρήτρας – η οποία επέτρεψε στα Κράτη μέλη να χρησιμοποιούν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Επιτροπή σκοπεύει να διατηρήσει την απενεργοποίηση της ρήτρας έως ότου η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2023.

Συνεπώς, παραμένει το θέμα της συζήτησης για την αναθεώρηση των κανόνων του προϋπολογισμού, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 και στη συνέχεια ανεστάλη λόγω πανδημίας.

Θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό: είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει το μεγαλύτερο μέρος του 2022, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Η γραμμή μου – και δεν είναι σήμερα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό σε αυτό το ζήτημα – είναι ότι οι ισχύοντες κανόνες του προϋπολογισμού ήταν ανεπαρκείς και είναι ακόμη πιο ανεπαρκείς για μια οικονομία που αναδύεται μέσα από πανδημία. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως σε μια ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Δημόσιων Οικονομικών.

Η αναθεώρηση των κανόνων πρέπει επομένως να διασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια δράσης για τη δημοσιονομική πολιτική στη λειτουργία της αντικυκλικής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, πρέπει να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις, ειδικά στην προώθηση του ψηφιακού και οικολογικού μετασχηματισμού.

Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες πρέπει επίσης να στοχεύουν στη μείωση των αυξανόμενων αποκλίσεων μεταξύ των οικονομιών των Κρατών μελών και στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής θεσμικής αρχιτεκτονικής.

Η Ιταλία προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στην ευρωπαϊκή συζήτηση. Μια διαδικασία ανάλυσης και προβληματισμού σχετικά με το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη – στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κυβερνητική Προεδρία – η οποία λαμβάνει επίσης υπόψη τις συνεισφορές του ακαδημαϊκού κόσμου και των άλλων θεσμών.”

Τουρισμός

Στόχος μας είναι να επανεκκινήσουμε την Ιταλία το συντομότερο δυνατόν ως προς τον εγχώριο και διεθνή τουρισμό.

Συμφωνώ ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας τεράστιας σημασίας για τη χώρα μας. Η πανδημία είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους αυτού του τομέα και εργαζόμαστε για να τους επιτρέψουμε να ξεκινήσουν ξανά το συντομότερο δυνατόν και με μέγιστη ασφάλεια.

Υπό αυτήν την έννοια, η πρώτη πρωτοβουλία για την υποστήριξη του τουρισμού είναι η προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση, με τον έκτακτο Επίτροπο, να προχωρήσει γρήγορα με την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Επιτρόπου, μεταξύ τέλους Ιουνίου και αρχών Ιουλίου θα έχουμε εμβολιάσει ευάλωτα άτομα και άτομα άνω των 60 ετών, που αντιπροσωπεύουν αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με τουλάχιστον μία δόση.

Ο εμβολιασμός οδηγεί ήδη σε μείωση των λοιμώξεων μεταξύ των ηλικιωμένων και σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτές οι βελτιώσεις θα επιτρέψουν τη σταδιακή και προοδευτική επανέναρξη της χώρας.

Όσον αφορά τις τουριστικές ροές, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τον πειραματισμό των πτήσεων “Covid-test”, που περιλαμβάνει περισσότερες γραμμές, περισσότερες διαδρομές και περισσότερα αεροδρόμια.

Μια ανασκόπηση των υφιστάμενων μέτρων για τις χώρες Σένγκεν είναι επίσης σε εξέλιξη για να επιτραπεί η πρόσβαση με την επίδειξη ενός αρνητικού τεστ και χωρίς καραντίνα. Όσον αφορά τις χώρες του G7 (ειδικά τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία), η είσοδος χωρίς καραντίνα θα ευνοηθεί και αυτή σε περίπτωση εμβολιαστικής πιστοποίησης.

Αντ ‘αυτού, θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις σε σχέση με χώρες στις οποίες ο Covid και οι πιο επικίνδυνες παραλλαγές του έχει βρεθεί ότι είναι ευρέως διαδεδομένες. Με αυτόν τον τρόπο, η Ιταλία θα ανοίξει ξανά στον κόσμο και στους τουρίστες σε συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, θα ήθελα να ξεκινήσω από αυτό που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση.

Πρώτα απ ‘όλα, φέτος, στις 27 Απριλίου, υπογράφηκαν δύο διατάγματα τα οποία, κατ’ εφαρμογή του διατάγματος Rilancio, εκχωρούν 350 εκατομμύρια ευρώ σε φορείς εκθέσεων και συνεδρίων και πάνω από 128 εκατομμύρια σε ταξιδιωτικά γραφεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Στη συνέχεια, με το διάταγμα Sostegni, δημιουργήσαμε ένα ταμείο με επιχορήγηση 700 εκατομμυρίων υπέρ των χειμερινών τουριστικών φορέων και προβλέψαμε επίσης αποζημίωση 2.400 ευρώ για εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό και τα ιαματικά λουτρά.

Υπάρχει επίσης ένα ταμείο, με επιχορήγηση 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση του εμπορίου και του συνεδριακού τομέα για τις απώλειες που προκύπτουν από την ακύρωση εκδηλώσεων. Επιπλέον, υπάρχει αύξηση 150 εκατομμυρίων στο ταμείο που προορίζεται για εκθεσιακούς οργανισμους για την αποζημίωση των παγίων δαπανών.

Τέλος, διαθέσαμε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια για να υποστηρίξουμε εταιρείες μεταφοράς επιβατών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τουριστικών μεταφορών.

Μακροπρόθεσμα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNNR) περιλαμβάνει ολοκληρωμένα κονδύλια περίπου 9 δισεκατομμυρίων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Προβλέπεται επίσης προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων ευρώ για το άνοιγμα 100 νέων πολιτιστικών χώρων και 20 δημόσιων πάρκων.

Τέλος, προβλέπεται η διάθεση 114 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός τουριστικού «Ψηφιακού Κόμβου», για τη διευκόλυνση της ταξιδιωτικής μετακίνησης των τουριστών.”

Μεταναστευτικό

Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών προσφύγων στη Λαμπεντούζα την Κυριακή 9 Μαΐου αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων που καταγράφηκαν τους πρώτους 5 μήνες του 2021. Οι ροές αυξάνονται από το 2020, επίσης λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας στη Βόρεια Αφρική.

Η έξαρση της μετανάστευσης τροφοδοτεί συνεχώς την αστάθεια της πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη και την πολυπλοκότητα της ακραίας εσωτερικής δομής της. Σε αυτό το σημείο πρέπει να λάβουμε υπόψη πως το πρόβλημα δεν γεννιέται στις ακτές της Λιβύης, αλλά ξεκινάει από την Υποσαχάρια Αφρική.

Η Ιταλική Κυβέρνηση δεσμεύεται: α) να προωθήσει τις κατάλληλες διμερείς πρωτοβουλίες, β) να καθοδηγήσει ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε οι αρχές της Λιβύης να σταματήσουν το εμπόριο όπλων και ανθρώπων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και γ) να ασκήσει ενδοευρωπαϊκή πίεση για την επιστροφή σε μια αξιόπιστη και αποτελεσματική ανακατανομή των μεταναστών που κατέφθασαν στην Ιταλία.

Στις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης κ. Νταμπάιμπα επέμενα ιδιαίτερα στην ανάγκη να επανέλθουν οι συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή, στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της σύνθετης και δραματικής πραγματικότητας, η πολιτική της ελεύθερης Κυβέρνησης για τη μετανάστευση – όπως είπα και σε άλλη στιγμή – είναι ισορροπημένη, αποτελεσματική και ανθρώπινη. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Θεωρούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ένα θεμελιώδες στοιχείο οποιασδήποτε μεταναστευτικής πολιτικής.

Η προτεραιότητα στην σύντομη περίοδο είναι ο περιορισμός της μεταναστευτικής πίεσης κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ασχολούμαστε ώστε να έχουμε από τις χώρες αναχώρησης, ιδίως από τη Λιβύη και την Τυνησία, μια πιο έντονη και αποτελεσματική συνεργασία για τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων τους και σε αντίθεση με τους οργανισμούς των διακινητών.

Στην Τυνησία μπορούμε να βασιστούμε στην ενεργοποίηση ενός μηχανισμού πρόωρου συναγερμού, που βασίζεται στην ταχύτητα εντοπισμού και μεταφοράς των πληροφοριών στις Αρχές της Τυνησίας, με πλήρη σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας. Η Ιταλία έχει επίσης δεσμευτεί πλήρως να προωθήσει τη ενασχόληση των ευρωπαϊκών θεσμών. Στις 20 Μαΐου, η Υπουργός Εσωτερικών κα. Lamorgese θα μεταβεί στην Τυνησία μαζί με την Επίτροπο Εσωτερικών, Ylva Johansson, ανανεώνοντας την αποστολή του Αυγούστου του 2020.

Μια αναγκαία διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελείται εν μέρει από επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στην επικράτειά μας, σε έλλειψη των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της διεθνούς προστασίας.

Εδώ και καιρό εντείναμε τις προσπάθειες στο μέτωπο του επαναπατρισμου, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών και των υποστηριζόμενων, με τη συνεργασία του ΟΗΕ και UNHCR.

Δεν ασχολούμαστε μόνο με τα μέτωπα των διμερών συμφωνιών, αλλά και με την έναρξη ευρωπαϊκών σχέσεων με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των ροών. Αυτές θα πρέπει να συμπεριλάβουν τοπικές πρωτοβουλίες οικονομικής ανάπτυξης και την διασφάλιση της νομιμότητας.

Ένα τελευταίο πράγμα, Πρόεδρε. Όσον αφορά την Συμφωνία της Μάλτας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας για την επανέναρξη αυτής της μορφής συνεργασίας, που εφαρμόζεται τακτικά από την αρχή της πανδημίας και χάρη στην οποία υπήρξε η δυνατότητα να επανακανομιστούν περίπου χίλιοι αιτούντες άσυλο.

Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε έναν προσωρινό μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών που διασώθηκαν σε επιχειρήσεις SAR, βάσει των αρχών του συμμερισμού και της αλληλεγγύης της Συμφωνίας της Μάλτας.”

Εμβολιασμοί

“Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι προφανές ότι ξεκινά από μια απλή σκέψη.

Υπάρχει μια σημαντική ανισορροπία μεταξύ της θέσης ορισμένων μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν λάβει τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και εκείνων των φτωχότερων χωρών του κόσμου, οι οποίες είτε δεν έχουν πρόσβαση ή δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν εμβόλια.

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να συμμεριστούμε την κατεύθυνση προς την οποία κινείται αυτή η δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπάρχει προφανώς ένας κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί, δηλαδή ότι η αναστολή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να αποτελέσει αντικίνητρο για την έρευνα και την παραγωγή άλλων εμβολίων.

Όπως είπα, μια προσωρινή, περιορισμένη, καλά καθορισμένη αναστολή – μου το λένε οι ειδικοί του τομέα – δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικίνητρο. Ωστόσο, θα ήθελα επίσης να επισημάνω την πολυπλοκότητα αυτής της κατάστασης.

Το ζήτημα παραμένει πιο περίπλοκο από την απλή απελευθέρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, επειδή η απελευθέρωση από μόνη της δεν διασφαλίζει την παραγωγή εμβολίων.

Η παραγωγή αυτών των εμβολίων – ειδικά των νέων γενεών, στα οποία στηριζόμαστε περισσότερο, αυτά που βασίζονται στην τεχνική mRNA – είναι περίπλοκη επειδή απαιτεί τεχνολογία, εξειδίκευση, οργάνωση. Δεν μπορεί να αναπαραχθεί εύκολα ακόμη και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Επιπλέον, η απελευθέρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δεν εγγυάται από μόνη της τα απαραίτητα ποιοτικά πρότυπα και συνεπώς την ασφάλεια των εμβολίων. Ο έλεγχος ασφαλείας είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

Πριν επιτευχθεί η απελευθέρωση των εμβολίων, πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο απλά μέτρα.

Καταρχάς, να καταργηθεί το σημαντικό μπλόκο των εξαγωγών, στις οποίες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να διατηρούν.

Ύστερα η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί, τόσο μέσω μεταφοράς τεχνολογίας όσο και μέσω του εντοπισμού νέων τοποθεσιών – μια επιχείρηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Ιταλία, αλλά θα ήταν απαραίτητο να αρχίσει ο εντοπισμός νέων τοποθεσιών ακόμη και σε φτωχές χώρες.

Τι άλλο μπορεί να γίνει; Χρηματοδότηση εκείνων των πρωτοβουλιών που προβλέπουν την αγορά εμβολίων, εξ ου και η πρωτοβουλία Covax: η Ιταλία έχει διαθέσει 86 εκατομμύρια και στο επόμενο διάταγμα Sostegni θα υπάρξει σημαντική αύξηση της συνεισφοράς μας.

Ωστόσο, όλα αυτά εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή. Επομένως, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί ο ρυθμός των πραγμάτων που μόλις είπα: απεμπλοκή των εξαγωγών, αύξηση της παραγωγής, εντοπισμός νέων τοποθεσιών, παράλληλα με τον προβληματισμό για την απελευθέρωση των εμβολίων.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος