Διάταγμα για τα όπλα «φαντάσματα» ανακοινώνει ο Τζο Μπάιντεν

Διάταγμα για την αντιμετώπιση των όπλων «φαντασμάτων», των οποίων είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι κάτοχοι, καθώς δεν διαθέτουν σειριακό αριθμό και τα οποία μπορούν να συναρμολογηθούν μέσα σε λίγα λεπτά, θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Το διάταγμα, το οποίο επεξεργάζεται εδώ και ένα χρόνο η αμερικανική κυβέρνηση, αφορά αυτού του είδους τα όπλα, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο στις σκηνές εγκλημάτων στις ΗΠΑ.

Βάσει του διατάγματος τα ξεχωριστά εξαρτήματα των όπλων αυτών που μπορούν να συναρμολογηθούν εύκολα θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τα όπλα που πωλούνται, επεσήμαναν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον όσοι πωλούν κιτ συναρμολόγησης όπλων θα πρέπει πλέον να ελέγχουν το ιστορικό των επίδοξων αγοραστών και να αναγράφουν έναν σειριακό αριθμό στα διάφορα εξαρτήματα του όπλου.

Το διάταγμα «θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους εγκληματίες (…) να αποκτούν όπλα που δεν εντοπίζονται», βελτιώνοντας το έργο των μελών των δυνάμεων της τάξης διότι «θα μπορούν να συγκεντρώνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λύσουν τα εγκλήματα», ενώ παράλληλα «θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των όπλων που δεν μπορούν να εντοπιστούν και τα οποία έχουν πλημμυρίσει τις κοινότητές μας», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ.

Από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με την υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού και Όπλων (ATF), οι δυνάμεις της τάξης εντόπισαν περίπου 45.240 όπλα τα οποία είχαν συναρμολογηθεί από ιδιώτες, μεταξύ άλλων και σε 692 έρευνες για ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Το διάστημα αυτό το ATF κατάφερε να εντοπίσει τον κάτοχο ενός όπλου «φαντάσματος» μόλις στο 0,98% των περιπτώσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archive, το 2021 καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι από πυροβόλα όπλα σε σχέση με το 2020, συνολικά 20.726 θάνατοι, χωρίς να υπολογίζονται οι αυτοκτονίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος