ertnews.gr

Διάσκεψη Μονάχου-O. Σολτς: Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη – «Γελοίο» το ρωσικό επιχείρημα περί γενοκτονίας

19/02 15:29
Διάσκεψη Μονάχου-O. Σολτς: Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη – «Γελοίο» το ρωσικό επιχείρημα περί γενοκτονίας

(AP Photo/Michael Probst)

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε έντονη προειδοποίηση στη Μόσχα να αποφύγει μία στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Το διακύβευμα είναι η ειρήνη στην Ευρώπη, ο κίνδυνος ενός πολέμου στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί, είπε ο Σολτς από το βήμα της 58ης Διάσκεψης Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας θα είναι μεγάλο λάθος, και θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές, γεωστρατηγικές. Ταυτόχρονα, «να αξιοποιήσουμε τη διπλωματία όπου αυτό είναι δυνατό – χωρίς να είμαστε αφελείς», είπε ο Σολτς, διότι η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία αλλά και στη Λευκορωσία διαμορφώνουν όλες τις προϋποθέσεις μία στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σολτς χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα του Πούτιν περί γενοκτονίας σε Ντόμπας και Λουχάνσκ. Τόνισε επίσης ότι είναι «παράδοξο» να συγκεντρώνει η Ρωσία πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας και να χαρακτηρίζει casus belli – αιτία πολέμου την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, διότι επ΄αυτού δεν επίκειται καμία απόφαση του ΝΑΤΟ. Τόνισε ταυτόχρονα ότι οι δυτικοί εταίροι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι από κάθε άλλη φορά να απαντήσουν άμεσα με κυρώσεις.

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version