Διάσκεψη για την Αφρική στο Παρίσι: Το ΔΝΤ καλείται σε μορατόριουμ αποπληρωμής χρεών

Τριάντα περίπου Αφρικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στο Παρίσι με τους μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς,  σε μια προσπάθεια να σώσουν την Αφρική από την οικονομική ασφυξία που την απειλεί μετά την πανδημία. Από το βήμα του Φόρουμ, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι ο βορράς αρχίζει εμβολιασμούς σε παιδιά, την ώρα που στο νότιο ημισφαίριο δεν έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ούτε για υγειονομικούς.

Η πρωτοβουλία του Παρισιού,συνδέεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  που το φθινόπωρο του 2020 υπολόγισε ότι η ήπειρος κινδυνεύει με έλλειμμα χρηματοδότησης 290 δισεκ. δολαρίων έως το 2023.

Η Αφρική είναι μια ήπειρος που σχετικά έχει πληγεί λιγότερο σε υγειονομικό επίπεδο, με  130.000 θανάτους λόγω της Covid-19 επί παγκόσμιου συνόλου σχεδόν 3,4 εκατ. θανάτων. Ωστόσο έχει εξαντληθεί οικονομικά.

Η σύνοδος τελεί υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν και θα είναι χωρισμένη σε δύο συνεδριάσεις, η μία για τη «χρηματοδότηση και τη διαχείριση» του δημόσιου χρέους, και η άλλη για τον «αφρικανικό ιδιωτικό τομέα».

Ο Γάλλος ηγέτης θα ολοκληρώσει τη σύνοδο με κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι, που προεδρεύει της Αφρικανικής Ένωσης.

Σίγουρα, η ανάπτυξη της ηπείρου, που γνώρισε την πρώτη της ύφεση εδώ και μισό αιώνα τον περασμένο χρόνο λόγω της πανδημίας, αναμένεται να καταγράψει ανάκαμψη κατά 3,4% το 2021 και κατά 4% το 2022.

Τα δημόσια χρέη εκρήγνυνται στην ήπειρο, όπως και η φτώχεια: το 2021, 39 εκατ. Αφρικανοί μπορεί να βρεθούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB).

«’Aμεσο μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση όλων των εξωτερικών χρεών έως το τέλος της πανδημίας», είναι το ζητούμενο.  Ήδη 18 ηγέτες απευθύνουν έκκληση στο ΔΝΤ να κατανείμει ειδικά δικαιώματα (SDR) στις αφρικανικές χώρες για να τους προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα για την αγορά βασικών αγαθών και των απαραίτητων ιατρικών εφοδίων».

Μια άλλη λύση, την οποία υπερασπίζεται ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα, αφορά την αναθεώρηση της ποσόστωσης προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη εκπροσώπηση των αφρικανικών χωρών εντός του ΔΝΤ –και άρα καλύτερη πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο χρηματοδότησης.

Η Γαλλία στοχεύει επίσης στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των τεράστιων αναπτυξιακών αναγκών μιας ηπείρου που ευελπιστεί να ξεφύγει από τη λογική της παροχής βοήθειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος