Διαμαρτυρίες δημοσιογράφων στο Μεξικό για τη δολοφονία τριών συναδέλφων

Μεξικανοί δημοσιογράφοι, ξεκίνησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να καταδικάσουν τις πρόσφατες δολοφονίες τριών δημοσιογράφων, απαιτώντας να σταματήσει η ατιμωρησία που συχνά χαρακτηρίζει τις δολοφονίες συναδέλφων τους.

Οι διαδηλώσεις ακολούθησαν τη δολοφονία της έμπειρης δημοσιογράφου, Lourdes Maldonado, την Κυριακή, περίπου τρία χρόνια αφότου έθεσε το θέμα της δολοφονίας δημοσιογράφων ενώπιον του προέδρου, Andres Lopez Obrador, και είπε ότι φοβόταν για τη ζωή της, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα, διαδηλωτές στην κεντρική μεξικανική πολιτεία Πουέμπλα έβαλαν λουλούδια και κεριά στο δρόμο με τις λέξεις «Είμαι θυμωμένος λόγω λογοκρισίας», ενώ στη βόρεια πολιτεία Τσιουάουα, οι διαδηλωτές έγραψαν «Η δημοσιογραφία είναι κίνδυνος» και ζωγράφισαν το πρόσωπο της δημοσιογράφου Maldonado.

Ο Ισραήλ Ιμπάρα, πρόεδρος της Σχολής Επικοινωνίας στη Μπάχα Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση και η κοινωνία δεν αντιδράσουν, θα είναι συνένοχοι όχι μόνο στις δολοφονίες της Μαλντονάδο και άλλων δημοσιογράφων, αλλά και στη «δολοφονία της ελευθερίας της έκφρασης στην Μεξικό”.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους και περίπου 145 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν την περίοδο 2020-21. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Άρθρο 19».

Τα μεξικανικά δίκτυα δημοσιογράφων ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, οι οποίες θα συμπέσουν με διαδικτυακές εκστρατείες διαμαρτυρίας, αναφέρει το Tanjug.

«Είναι επείγον οι πολιτειακές και οι ομοσπονδιακές αρχές να αποτρέψουν επιθέσεις, να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους όταν είναι θύματα και να διερευνήσουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του «Άρθρου 19».

Η δολοφονία της Μαλντονάντο στη βόρεια συνοριακή πόλη Τιχουάνα, όπου εργαζόταν για πολλά χρόνια, ακολούθησε τη δολοφονία δύο ακόμη Μεξικανών δημοσιογράφων αυτόν τον μήνα.

Ο Πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έχει επικριθεί για την αποτυχία να κάνει περισσότερα για την προστασία των δημοσιογράφων, είπε ότι η κυβέρνησή του θα διερευνήσει και θα “ξεκαθαρίσει αυτό το έγκλημα για να αποτρέψει περαιτέρω δολοφονίες δημοσιογράφων”.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος