“Πόλεμος των ψαράδων”: Εξηγήσεις ζητά η Βρετανία από τη Γαλλία – Συνάντηση Μακρόν με Τζόνσον την Κυριακή

Λονδίνο Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Την διπλωματική οδό ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση για την κράτηση του αλιευτικού σκάφους Cornelis Gert Jan  στο λιμάνι της Χάβρης. Το Λονδίνο επικαλείται την παραβίαση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου  απο τη Γαλλία.

Το βράδι της Πέμπτης σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ, αποφασίστηκε η κλήτευση της Γαλλίδας πρέσβειρας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει εξηγήσεις από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές όσο και τις γαλλικές αρχές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σε συνεντεύξεις του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της Παρασκευής, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο σκάφος έχει άδεια και ερευνάται η αιτία γιατί δεν υπήρχε στην γαλλική λίστα.

“Εφαρμόζουμε την συμφωνία εμπορίου και έχουμε εγκρίνει το 98% των αιτήσεων για άδεια αλιείας σε γαλλικά σκάφη”, είπε ο Τζορτζ Γιούστις.

Μόνο ένα 2% των αιτήσεων δεν πληρούν τα κριτήρια και δεν έχει δοθεί άδεια.

Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής αναφορικά με το γαλλικό τελεσίγραφο για διακοπή του εμπορίου και παρεμπόδιση του ενεργειακού εφοδιασμού, από την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ως αντίποινα για την μη χορήγηση αδειών αλιείας.

Ο κ. Γιούστις χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζοντας τις απειλές της Γαλλίας “δυσανάλογες και απογοητευτικές” ενώ η κυβέρνηση επιφυλάσσεται για «μια κατάλληλη και βαθμονομημένη απάντηση».

Από την άλλη πλευρά της Μάγχης, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ  Θωμαΐς Παπαϊωάννου, η Γαλλία, επιλέγει την στρατηγική του καρότου και του μαστίγιου. Ο Γάλλος πρωθυπουργός κατεβάζει λίγο τους τόνους αλλά η γαλλικές αρχές σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους Βρετανούς αλιείς.

Ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού χωρίς άδεια, κατά τις γαλλικές αρχές, θα δικαστεί το 2022 και κινδυνεύει με πρόστιμο 75.000 €, αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές.

Η Γαλλία θεωρεί ότι οι άδειες για τους Γάλλους αλιείς δεν είναι αρκετές. Η συνάντηση την Κυριακή του Macron και Johnson αναμένεται να είναι τεταμένη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος