Δεν εφησυχάζει η Ισπανία παρά τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων

Δεν εφησυχάζει η Ισπανία παρά τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων λόγω του ρεκόρ εμβολιασμών.

Παρότι η Ισπανία βρίσκεται στον αντίποδα της δραματικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη από την πανδημία του κορονοϊού εντούτοις διανύει ήδη το 6ο κύμα της πανδημίας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί γι αυτό και δεν εφησυχάζει. Ο δείκτης κρουσμάτων επταημέρου βρίσκεται στα 79 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και ο δείκτης των τελευταίων 14 ημερών βρίσκεται στα 132 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Τα κρούσματα συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια και οι νεκροί ανέρχονται στους 87.832.

Την ίδια ώρα τα θετικά στοιχεία των εμβολιασμών συνεχίζονται και είναι χαρακτηριστικό ότι 3,5 εκατομμύρια Ισπανών άνω των 70 ετών έχουν ήδη λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση και σήμερα θα αποφασιστεί και η χορήγησή του στους άνω των 60 ετών. Το 89,1% του πληθυσμού άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο (37.547.526) ενώ το 90,8% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας η οποία συνεδριάζει σήμερα με την συμμετοχή εκπροσώπων Υγείας των 17 Αυτονομιών και εκπροσώπων της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας μελετά το ενδεχόμενο κλείσιμο της εστίασης στις 11 μ.μ. στις περιοχές εκείνες στις οποίες ο δείκτης των τελευταίων 14 ημερών ξεπερνά τα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ή όταν υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

Για την ώρα η κατάσταση στα ισπανικά νοσοκομεία χαρακτηρίζεται ήπια. Με covid-19 νοσηλεύονται 2.880 ασθενείς (εξ αυτών οι 522 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ), που σημαίνει ότι οι νοσοκομειακές κλίνες ασθενών με κορονοϊό καλύπτουν το 2,33% του συνόλου των κλινών ενώ το ποσοστό αυτό στις ΜΕΘ φθάνει το 5,7%. Το ποσοστό θνητότητας φθάνει το 1,7% από την αρχή της πανδημίας.

Εντωμεταξύ υπάρχουν Αυτονομίες οι οποίες σχεδιάζουν να ζητήσουν την έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο της περιοχής τους της ένδειξης πιστοποιητικού covid-19 για πρόσβαση στην εστίαση , όπως για παράδειγμα κάνει η Γαλικία , όμως κάτι αντίστοιχο ήδη έχει απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήρο της Χώρας των Βάσκων. Το τοπικό δικαστήριο δεν εγκρίνει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του πιστοποιητικού covid-19 για πρόσβαση σε εστιατόρια και νυχτερινή διασκέδαση, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών, παρά το γεγονός ότι η Εισαγγελία ήταν υπέρ.

Αντπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος