ertnews.gr

Χάρκοβο: Τουλάχιστον 18 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους – Για «εγκλήματα πολέμου» μιλά η Ουκρανία

01/03 21:26
Χάρκοβο: Τουλάχιστον 18 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους – Για «εγκλήματα πολέμου» μιλά η Ουκρανία

AP Photo/Pavel Dorogoy

Σκόνη, συντρίμμια και θάνατοι αμάχων. Η βόμβα που διέλυσε το κυβερνητικό κτήριο του Χαρκόβου στις 8 το πρωί σηματοδοτεί τη νέα -πιο σκληρή- φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προκαλώντας τρόμο για το τι μπορεί να ακολουθήσει και στο Κίεβο. Στην κεντρική πλατεία της Ελευθερίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι επιμένουν οι Ουκρανοί.

Στους διαλυμένους ορόφους του κτηρίου οι εικόνες θυμίζουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά των αντικαθεστωτικών στη Συρία με τα συνεργεία διάσωσης να ξεθάβουν ανθρώπους από τα συντρίμμια. Νεκροί στα φορεία και δεκάδες τραυματίες που φωνάζουν από τον πόνο.

Χάρκοβο: Τουλάχιστον 18 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους – Για «εγκλήματα πολέμου» μιλά η Ουκρανία
Servicio de Emergencias de Ucrania via AP

Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε μια πολυκατοικία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άνθρωποι ανακοίνωσε η Ουκρανία αλλά και η όπερα του Χαρκόβου. Στόχος έγιναν ακόμη και σκηνές με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πολιορκία του Χαρκόβου είναι έγκλημα πολέμου είπε οργισμένος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι που ζητεί την διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Πολλοί άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στην πόλη από την αρχή του πολέμου.

Η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας είναι απερίφραστη. Στην Ουκρανία συντελούνται βάρβαρες, τρομακτικές ενέργειες καταγγέλλει η Ουάσιγκτον, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον είναι σοκαρισμένος από τις θηριωδίες κατά αμάχων.

Για τη Ρωσία, η επίσημη γραμμή της οποίας είναι ότι διεξάγει επιχείρηση μόνο στο Ντονμπάς, στόχος γίνονται μόνο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Καθώς πληθαίνουν οι εικόνες με θύματα αμάχους η Ουκρανή πρέσβης στον ΟΗΕ καταγγέλλει ότι η Ρωσία χτυπά το λαό της με απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες θερμοβαρικές βόμβες και βόμβες διασποράς και ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνει λόγο για παραβίαση των νόμων του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ισχυρίζεται μία ακόμη φορά ότι και οι καταγγελίες για τις βόμβες είναι ψεύτικες ειδήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version