Αυστρία: Σημαντική αύξηση των αδικημάτων με ακροδεξιό υπόβαθρο

Ο αριθμός των αδικημάτων στην Αυστρία με ακροδεξιό υπόβαθρο παρουσίασε σημαντική αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όπως προκύπτει από σημερινή απάντηση του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση στη Βουλή από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό.

Από τον Ιανουάριο έως το τέλος Ιουνίου, 443 ακροδεξιές εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές πράξεις καταγράφηκαν στην Αυστρία, το 2020 ο αριθμός τους την ίδια περίοδο ανερχόταν σε 314.

Οι περισσότερες καταγγελίες τέτοιων αδικημάτων ήταν στο ομόσπονδο κρατίδιο της ‘Ανω Αυστρίας (96) και στη Βιέννη (89), αλλά καμία σχετική καταγγελία δεν υπήρξε στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, τα αδικήματα με δεξιό εξτρεμιστικό υπόβαθρο προέρχονταν από άνδρες, καθώς, 300 από το σύνολο των 443 δραστών ταυτοποιήθηκαν ως άνδρες και μόνο 29 ως γυναίκες, στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι δράστες παρέμειναν άγνωστοι.

Από αυτές τις 443 δεξιές εξτρεμιστικές ενέργειες το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι 102 πραγματοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο – π.χ. μέσω αναρτήσεων, ενώ παραβιάσεις του Νόμου απαγόρευσης”, ο οποίος αφορά την ναζιστική δραστηριοποίηση, αναφέρθηκαν 251 φορές.

?Θετικό”, θεωρείται το ό, τι μόνον λιγότερο από το ένα τέταρτο των αδικημάτων διαπράχθηκαν στο Διαδίκτυο, έναντι των δύο τρίτων που είχαν καταγραφεί πέρυσι, γεγονός, που, στελέχη του υπουργείου, ανάγουν στην αύξηση του αριθμού των καταδικαστικών αποφάσεων και στην “σκλήρυνση” των ποινών για παραβιάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2016 προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης έως δύο ετών στην περίπτωση που, μέσω σχετικής ανάρτησης, υποκινούνται σε χρήση βίας ή σε εκδήλωση μίσους μέχρι και 30 άτομα, ενώ προηγουμένως γινόταν λόγος για 150 άτομα.

Η διάδοση υποτιμητικών εκφράσεων που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων, απέναντι, για παράδειγμα, σε 150 αποδέκτες μέσω Facebook, Twitter, ή άλλου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να επισύρει καταδίκη σε φυλάκιση τριών ετών.

Πάντως, για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα η γενικότερη εξέλιξη είναι ανησυχητική και απαιτεί επείγοντα μέτρα, και, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της βουλευτή του, της Σαμπίνε Σατς, η οποία είχε καταθέσει το ερώτημα στη Βουλή, τα ακροδεξιά αδικήματα στην Αυστρία βρίσκονται σε σταθερό υψηλό από το 2015.

Όπως τονίζει η ίδια, από τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ – που προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς το οποίο ηγείται του κυβενητικού συνασπισμού με τους Πράσινους — πρέπει να γίνουν τώρα μέσα σε χρονική προθεσμία γρήγορα και διαφανή βήματα.

Η Σαμπίνα Σατς ζητά ταυτόχρονα να υπάρξει “επιτέλους” εφαρμογή του σχεδίου δράσης κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού που αποφασίστηκε στην αυστριακή Βουλή, να επανεισαχθεί η σχετική έκθεση από το Υπουργείο Εσωτερικών και να υπάρχουν βιώσιμα μέτρα διαφώτισης και πρόληψης.

(Δ.Δ.)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος