Αυστραλία: Προσωρινή έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Αυστραλίας (TGA) ενέκρινε προσωρινά το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 11 ετών.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει να ξεκινήσει την κυκλοφορία του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα από τις 10 Ιανουαρίου, μόλις εγκριθεί και από την Αυστραλιανή Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για την Ανοσοποίηση (ATAGI).

«Η δόση του εμβολίου που εγκρίθηκε από το TGA για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι το ίδιο ασφαλής και αποτελεσματική με το εμβόλιο που χρησιμοποιείται για άλλες ηλικιακές ομάδες, ωστόσο είναι το ένα τρίτο της δόσης που έχει εγκριθεί για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω», είπε ο υπουργός υγείας.

Μόλις εγκριθεί και στο δεύτερο στάδιο, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά στην ηλικιακή ομάδα 5-11 έρπων.

Περισσότερο από το 87 τοις εκατό των Αυστραλών ηλικίας 16 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με πολλές πολιτείες να έχουν ξεπεράσει το 90%.

Ο επικεφαλής του TGA, καθηγητής John Skerritt, είπε ότι το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί εκτενώς σε παιδιά χωρίς να προκύψουν ανησυχίες για την ασφάλεια της υγείας τους.

“Αλλά τα παιδιά είχαν μερικά από τα ίδια συμπτώματα που παθαίνουν και οι ενήλικες μετά το εμβολιασμό – κούραση, πόνο στα χέρια, πονοκέφαλο και ούτω καθεξής. Αλλά αυτά έτειναν να είναι σύντομα και σχετικά βραχύβια. Επομένως, έχουμε εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του.”

Ο καθηγητής Skerritt συμπλήρωσε ότι ενώ ο COVID-19 τείνει να είναι πολύ ήπιος στα παιδιά, είναι σημαντικό να εμβολιαστούν για ορισμένους λόγους:

«Τον μικρό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, την πιθανότητα τα παιδιά να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον COVID-19 στα μέλη της οικογένειας και ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά σε κανονικές δραστηριότητες όπως το σχολείο και την άθληση».

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση εξετάζει και την έγκριση του εμβολίου της Moderna για παιδιά 6 έως 11 ετών.

Αυστραλία/ Ανταπόκριση: Εμμα Παπαεμμανουήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος