Αποκλειστική τους επιτυχία θεωρούν οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την ακριβή πρόβλεψη του χρόνου της επίθεσης Πούτιν στην Ουκρανία

Κατάσκοποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία “έβγαλαν λαυράκι” πληροφοριών αποκαλύπτοντας την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο επικεφαλής ξένων κατασκόπων της Βρετανίας.

Ο Πούτιν με μια ομιλία προς το έθνος νωρίς το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου διέταξε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας μόλις τρεις ημέρες μετά την αναγνώριση δύο περιοχών ανταρτών της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Μήνες πριν υπουργοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας αλλά και δυτικές πηγές ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία. Ενίσχυσαν τις προειδοποιήσεις ότι επίκειται εισβολή τις εβδομάδες και τις ημέρες πριν από τη δήλωση του Πούτιν.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Μόσχα απέρριψε επανειλημμένα αυτούς τους ισχυρισμούς ως αντιρωσική υστερία ή παραπληροφόρηση που αποσκοπούσε να παρασύρει τον Πούτιν σε πόλεμο.

«Οι κοινότητες πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψαν τα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βρετανίας, γνωστής ως MI6.

«Εκθέσαμε τις προσπάθειές του να σχεδιάσει την επονομαζόμενη ως «ψεύτικη σημαία» επιχείρηση, δηλ. ψεύτικες επιθέσεις για να δικαιολογήσει την εισβολή του», είπε ο Μουρ. «Αυτή η επίθεση ήταν από καιρό προγραμματισμένη να είναι απρόκλητη και σκληρή ».

Ο Μουρ, ωστόσο, δεν άφησε κανένα υπαινιγμό γύρω από το από πού προήλθε η πληροφόρηση.

Ήταν τέτοια η ανησυχία για τις προθέσεις του Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες που αποσπάσματα πληροφοριών από αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κυκλοφόρησαν δημόσια σε έγκυρες πηγές του διαδικτύου ως μέρος μιας προσπάθειας αποτροπής εισβολής και προσοχής των συμμάχων σχετικά με έναν πιθανό πόλεμο.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, συμπεριέλαβαν στις δημόσιες διαρροές τους ακόμη και χάρτες της αναμενόμενης πορείας της εισβολής, λεπτομέρειες σχετικά με τους αριθμούς του ρωσικού στρατού, τους σχηματισμούς, την πρόθεση και τις τοποθετήσεις τους, ακόμη και τις ημερομηνίες για μια πιθανή εισβολή.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε επανειλημμένα την δράση των μυστικών υπηρεσιών όταν εξέδιδε τις προειδοποιήσεις για τη Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε ότι διέταξε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων πολιτών, που υποβλήθηκαν σε «γενοκτονία» στην Ουκρανία , μια κατηγορία που η Δύση αποκαλεί αβάσιμη προπαγάνδα.

Οι κατάσκοποι μίλησαν για το πώς είχε αλλάξει ο Πούτιν τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώην επικεφαλής της MI6 Άλεξ Γιάνγκερ μιλώντας στο BBC χρησιμοποίησε την έκφράση «Ο Πούτιν πέρασε μέσα από τον καθρέφτη» για να υπογραμίσει την μεγάλη του αλλαγή.

«Είναι απομονωμένος, έχει κακούς συμβούλους, έχει τη σιγουριά του Μεσία συνδιασμένη επικίνδυνα με υψηλό βαθμό απογοήτευσης», είπε ο Younger.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα που μιλάει ρωσικά, είπε στη Wall Street Journal στις 6 Δεκεμβρίου ότι δεν ήξερε εάν ο Πούτιν, ο κορυφαίος ηγέτης της Ρωσίας από το 1999, είχε αποφασίσει να εισβάλει.

Ο Μπερνς είπε ότι είχε σταλεί στη Μόσχα από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο για να μεταφέρει απευθείας στον Πούτιν τις ανησυχίες σχετικά με τη συσσώρευση του στρατού γύρω από την Ουκρανία και να προειδοποιήσει για οικονομικές κυρώσεις εάν υπάρξει εισβολή.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι πιθανά, έμαθα πολλά και με σκληρό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τα περισσότερα από τα λευκά μου μαλλιά προήλθαν από τις δύο περιοδείες που πέρασα στη Ρωσία, ιδιαίτερα όταν ήμουν πρεσβευτής», είπε ο Μπερνς. .

«Είναι πάντα πολύ δύσκολο ξέρεις, να μετρήσεις τις προθέσεις του Πούτιν», είπε ο Μπερνς

Σύμφωνα με δημόσια αρχεία, η MI6, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και οι “ωτακουστές” εταίροι τους στις υποκλοπές η GCHQ και η NSA έχουν ανάμεικτα στοιχεία σχετικά με την κατασκοπεία στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια στη μετασοβιετική Ρωσία.

Στη σοβιετική εποχή, η Μόσχα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθηθεί. Τόσο η CIA όσο και η MI6 δεν είχαν προσβάσεις σε πηγές για σημαντικές περιόδους.

Η Μόσχα μπόρεσε να κλέψει πυρηνικά μυστικά από το Σχέδιο Μανχάταν και η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ήταν, για ένα διάστημα, γεμάτη διπλούς πράκτορες της KGB.

Λίγοι κατάσκοποι προέβλεψαν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν να προβλέψουν ή απέτυχαν να κλιμακώσουν μια προειδοποίηση προς τους πολιτικούς ηγέτες για την απότομη προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014.

Η προφανής πρόγνωση των Βρετανών και των Αμερικανών κατασκόπων για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις λανθασμένες πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Πριν από εκείνο τον πόλεμο, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε ότι οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι το Ιράκ απέκρυπτε αυτό που υποστήριζε ότι ήταν όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν βρέθηκαν τέτοια όπλα.

Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος