Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη – Και πάλι συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ανά την Ευρώπη ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις διαμαρτυρίες να μην λείπουν και από τη Ρωσία παρά την καταστολή από τις αρχές. Βίαιες συλλήψεις έγιναν στην πλατεία Μανέζναγια, στο κέντρο της Μόσχας, στο Βλαδιβοστόκ, στην Αγία Πετρούπολη.

Τα γερμανικά συνδικάτα κάλεσαν διαμαρτυρία στο Βερολίνο και ο ηλιόλουστος καιρός ενίσχυσε τη συμμετοχή. Η πορεία από την πλατεία Alexanderplatz,  πλατεία που πήρε το όνομά της από τον Ρώσο Τσάρο Αλέξανδρο κατέληξε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Πολλοί συμμετέχοντες έφεραν σημαίες στα μπλε και κίτρινα χρώματα της Ουκρανίας, ενώ άλλοι έφεραν αντιπολεμικά πανό «αλληλεγγύης για τον λαό στην Ουκρανία».

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη – Και πάλι συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία

«Τι κάνεις στον γείτονά σου;» αναγραφόταν σε πανό, ενώ το πλήθος περνούσε από τη ρωσική Πρεσβεία.

Αρκετοί συμμετέχοντες στη διαδήλωση του Βερολίνου είπαν ότι ήταν Ρώσοι που ντρέπονταν για αυτό που έκανε η χώρα τους.

Στη Ρωσία, όπου οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αντιμετωπιστεί με αθρόες συλλήψεις, η οργάνωση δικαιωμάτων OVD-Info ανέφερε ότι περισσότεροι από 668 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση σε 36 πόλεις μέχρι αργά το απόγευμα ώρα Μόσχας.

Υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία σε κεντρικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Manezhnaya κοντά στο Κρεμλίνο, με αστυνομικούς να μεταφέρουν διαδηλωτές σε περιμένοντας αστυνομικά βαν, όπως μετέδωσαν και ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Στις διαδηλώσεις των τελευταίων 15 ημερών η OVD-Info κατέγραψε περισσότερες από 5.000 προσαγωγές.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη – Και πάλι συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία
Μιλάνο: Διαδήλωση με ματωμένες κούκλες για τους αμάχους της Ουκρανίας

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βαρσοβία, στο Λονδίνο και στις γερμανικές πόλεις Φρανκφούρτη, Αμβούργο και Στουτγάρδη.

Ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα διοργάνωσε διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, για να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι επιβαίνοντες σε δεκάδες αυτοκίνητα κυμάτισαν ρωσικές και σερβικές σημαίες, κορνάρησαν και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Μερικά αυτοκίνητα είχαν ζωγραφισμένο το “Z” – το γράμμα χρησιμοποιείται σε ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη – Και πάλι συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία

Παρά το γεγονός ότι επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της συμμάχου της Ρωσίας.

Στην Κύπρο, περίπου 50 Ρώσοι υπήκοοι ενώθηκαν με τους Ουκρανούς στην παραθαλάσσια πόλη της Λεμεσού  για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη – Και πάλι συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία
AP Photo/Petros Karadjias

Νωρίτερα την Κυριακή, Ουκρανοί υπήκοοι στην Ταϊβάν πραγματοποίησαν πορεία στην Ταϊπέι.

Πηγή: APnews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος