Ανοίγει τη Δευτέρα και στην Τουρκία ο τουρισμός — Αποσύρθηκε βίντεο-σκάνδαλο

Κωνσταντινούπολη — Ανταπόκριση Αριάνα Φερεντίνου

Την Δευτέρα λήγει η περίοδος ολοκληρωτικού λοκντάουν που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια ύστατη προσπάθεια να ελέγξει την διασπορά του κορονοϊού και να σώσει τον τουρισμό. Ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει  μέτρα για «την σταδιακή αποκατάσταση στην ομαλότητα», ωστόσο η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο αριθμός των εμβολιασμένων παραμένει χαμηλός.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα απεγνωσμένα προσπαθεί να προσελκύσει τους τουρίστες έστω και την ύστατη στιγμή. Όμως, η τελευταία διαφημιστική εκστρατεία του τουρκικού Υπουργείου Τουρισμού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την τουρκική κοινωνία, καθώς προβάλλει το μήνυμα ότι οι ξένοι τουρίστες έχουν προτεραιότητα υγειονομικής προστασίας έναντι των τούρκων πολιτών.

Φοβερό σάλο προκάλεσε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα στις 13 Μαΐου το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα, που έδειχνε προσωπικό επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό να φορούν κίτρινες μάσκες με την επιγραφή «Απολαύστε-είμαι εμβολιασμένος/η» ενώ οι τουρίστες εμφανίζονταν χωρίς μάσκα.

«Αυτό το καλοκαίρι όλο το προσωπικό μας θα είναι εμβολιασμένο. Αποστειρωμένα θέρετρα και εμβολιασμένο προσωπικό. Διπλή ασφάλεια για τον τουρισμό» έλεγε ο αφηγητής του βίντεο.

Τέτοιες ήταν οι αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ώστε το υπουργείο απέσυρε γρήγορα το βίντεο από την ιστοσελίδα του.

https://twitter.com/KoronaReport/status/1392906110286368769?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1392949152791805952%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.duvarenglish.com%2Fturkish-ministrys-vaccinated-tourism-staff-video-draws-fury-from-turks-video-57480

Αλλά δεν ήταν μόνο οι απλοί πολίτες, που έγιναν έξω φρενών, όπως σχολίασαν στα ΜΜΕ, από το «υποτιμητικό» και «αποικιοκρατικής αντίληψης» βίντεο· και η τουρκική αντιπολίτευση έσπευσε να καταδικάσει την νοοτροπία της κυβέρνησης, που βάζει σε δεύτερη προτεραιότητα την δοκιμαζόμενη τουρκική κοινωνία.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου επέκρινε το βίντεο, το οποίο μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα με την έναρξη της τριήμερης μουσουλμανικής εορτής του Μπαϊραμιού.
Απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Νούρι Ακσόι, ο Κιλτζντάρογλου έγραψε στο λογαριασμό του στο Τουίτερ:

«Κατορθώσατε να δηλητηριάσετε τη γιορτή του έθνους μας. Τελικά έχουμε ένα υπουργείο που ταπείνωσε το δικό του έθνος. Η βιομηχανία του τουρισμού έχει ανάγκη αυτά τα έσοδα. Καλό θα ήταν αν από καιρού εις καιρόν συνεργαζόσασταν και με κάποιο άτομο που κάνει καλά στη δουλειά του»

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν:

«Δεν αξίζουμε μια ηγεσία που βλέπει τους δικούς της ανθρώπους χωρίς καμιά εντελώς αξία. Άφησαν αυτό το έθνος χωρίς εμβόλια. Και κατέστρεψαν αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού. Διέγράψαν το tweet για λάθος διαχείριση μηνύματος, αλλά το βίντεο κυκλοφορεί τώρα παντού. Δεν μπορεί να γίνεται διαχείριση μιας χώρας προσβάλλοντας και εξαπατώντας το λαό της », αναφέρει ο Μπαμπατζάν  σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Οι δημιουργοί του επίμαχου  βίντεο φαίνεται ότι εμπνεύστηκαν το περιεχόμενο από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 6 Μαΐου, όταν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο είπε ότι «η Τουρκία θα εμβολιάσει τον καθένα που μπορεί να έρθει σε επαφή με τουρίστα».

Επίσης στο κύμα αντιδράσεων πρέπει να προσθέσουμε τη δυσφορία των τούρκων πολιτών για τα διπλά μέτρα και σταθμά που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι τουρίστες στην Τουρκία εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και μάλιστα τους έχει δοθεί δωρεάν πάσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου αυστηρού λοκντάουν, το οποίο ξεκίνησε το απόγευμα στις 29 Απριλίου και λήγει αύριο το πρωί της Δευτέρας, 17 Μαΐου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος