Ανακύκλωση και μείωση χρήσης πλαστικών το κλειδί για τον καθαρισμό των θαλασσών

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Η ενίσχυση της ανακύκλωσης στον τομέα της αλιείας και η ουσιαστική μείωση της χρήσης πλαστικών είναι καίριας σημασίας για τον καθαρισμό των θαλασσών. Ιδίως τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά, συνιστούν σοβαρή απειλή για πολλά θαλάσσια είδη, καθώς και για τους αλιείς και τους καταναλωτές, αφού σύμφωνα με στοιχεία ο μέσος καταναλωτής μεσογειακών οστρακοειδών «καταπίνει» περίπου 11.000 θραύσματα πλαστικού κάθε χρόνο, ενώ ο τομέας της αλιείας εκτιμάται ότι θα χάσει μεταξύ 1% και 5% των εσόδων του λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα έκθεση που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα θαλάσσια απορρίμματα, και τα απόβλητα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αντιπροσωπεύουν το 27% των θαλάσσιων απορριμμάτων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στον εν λόγω τομέα, καταργώντας σταδιακά τα φελιζόλ και βελτιώνοντας τα συστήματα συλλογής και ανακύκλωσης των θαλάσσιων αποβλήτων.

Η έρευνα σχετικά με τα βιώσιμα υλικά και τα νέα σχέδια για τα αλιευτικά εργαλεία καθίσταται εκ των ουκ άνευ, δεδομένο ότι μόνο το 1,5% των αλιευτικών εργαλείων ανακυκλώνεται επί του παρόντος στην ΕΕ και ορισμένα εργαλεία που εγκαταλείπονται, χάνονται ή απορρίπτονται στη θάλασσα παραμένοντας όμως ενεργά για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Μάλιστα τα δίχτυα επηρεάζουν αδιακρίτως όλη την θαλάσσια πανίδα, συμπεριλαμβανομένων των ιχθυαποθεμάτων, ενώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης καλούνται τα κράτη μέλη να εγκρίνουν τις προαιρετικές κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για τη σήμανση των αλιευτικών εργαλείων.

Το Κοινοβούλιο ζητά πάντως ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη σημαντική μείωση της χρήσης πλαστικών υλών και την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ποταμών, των υδάτινων ρευμάτων και των ακτών, τονίζοντας ότι το 80% των θαλάσσιων αποβλήτων προέρχεται από την ξηρά. Ζητά επίσης περισσότερη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των θαλάσσιων απορριμμάτων στους αλιευτικούς πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο το 1% των πλαστικών στους ωκεανούς επιπλέει στην επιφάνεια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταλήγει σε βαθιά ύδατα. Κάθε μέρα, 730 τόνοι αποβλήτων απορρίπτονται απευθείας στη Μεσόγειο και κάθε χρόνο 11.200 τόνοι πλαστικών που απορρίπτονται στο περιβάλλον καταλήγουν στη Μεσόγειο, τονίζει η έκθεση, με βάση πληροφορίες από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος