«Αν θέλετε να ταξιδέψετε, φύγετε τώρα!»: Δραματική προειδοποίηση Μπάιντεν για κύμα ψύχους – Ακυρώσεις πτήσεων

Array

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι το επόμενο 48ωρο αναμένονται «επικίνδυνες και απειλητικές» καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμβουλεύοντας όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους να φύγουν αμέσως.

«Πρόκειται για επικίνδυνες και απειλητικές, πραγματικά σοβαρές καταιγίδες από την Οκλαχόμα μέχρι το Ουαϊόμινγκ και το Μέιν… Ως εκ τούτου, προτρέπω όλους να λάβουν σοβαρά υπόψη τις κατά τόπους προειδοποιήσεις», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, φύγετε τώρα! Δεν είναι αστείο!», τόνισε και συμπλήρωσε πως έδωσε άδεια σε μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ώστε να αναχωρήσουν νωρίτερα για τους χριστουγεννιάτικους προορισμούς τους.

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να προκαλέσει συνθήκες χιονοθύελλας στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, βροχές τις οποίες θα ακολουθήσει παγετός στην Ανατολική Ακτή, ριπές ανέμου 100 χλμ/ώρα και τσουχτερό κρύο ακόμη και στον νότο, μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό.

Πάνω από 4.500 πτήσεις ακυρώνονται λόγω κακοκαιρίας

Περισσότερες από 4.500 πτήσεις, που είχαν προγραμματιστεί για χθες και σήμερα (23/12), ακυρώθηκαν καθώς μία ισχυρή χειμωνιάτικη θύελλα πλήττει τις ΗΠΑ συμπίπτοντας με την αρχή μιας εορταστικής περιόδου, για την οποία μερικοί προβλέπουν ότι οι μετακινήσεις των Αμερικανών μπορεί να είναι οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Περισσότερες από 2.350 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες, Πέμπτη, και άλλες 2.120 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης των πτήσεων FlightAware.

Η εταιρία σιδηροδρόμων Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια αμαξοστοιχιών μέχρι τα Χριστούγεννα, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις δεκάδες χιλιάδων εκδρομέων για την εορταστική περίοδο.

Άλλες 8.450 πτήσεις καθυστέρησαν χθες, στις οποίες περιλαμβάνεται πάνω από το ένα τρίτο των πτήσεων των αεροπορικών εταιριών American Airlines, United Airlines και Southwest Airlines.

Η Southwest ακύρωσε χθες 865 πτήσεις, περίπου το 1/5 επί του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεών της, ενώ για σήμερα, έχει ήδη ακυρώσει άλλες 550 πτήσεις.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε χθες ότι η χειμερινή κακοκαιρία προκαλεί συνθήκες χιονοθύελλας στις μεσοδυτικές πολιτείες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις μετακινήσεις των εκδρομέων να αναμένονται στο Σικάγο, στο Ντιτρόιτ και στη Μινεάπολις-Σεντ Πολ

Η Delta Air Lines ακύρωσε χθες 140 πτήσεις επί συνόλου 4.400 και 90 για σήμερα, σύμφωνα με το FlightAware, ενώ προειδοποίησε ότι “επιπρόσθετες ακυρώσεις θα είναι απαραίτητες για την Παρασκευή, καθώς η θύελλα εξακολουθεί να επηρεάζει το πτητικό πρόγραμμα της εταιρίας, στο Ντιτρόιτ και στις βορειοανατολικές πολιτείες”.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ακυρώθηκε το 25% των πτήσεων που θα απογειώνονταν από το αεροδρόμιο Ο’ Χέαρ του Σικάγου, αλλά και το 37% των πτήσεων στο Σικάγο Μίντγουεϊ, ενώ ακυρώθηκε και ποσοστό 27% των πτήσεων από το αεροδρόμιο του Ντένβερ.

Η Amtrak ανακοίνωσε ότι ακυρώνει αρκετές δεκάδες προγραμματισμένα δρομολόγια τρένων στις μεσοδυτικές πολιτείες για την περίοδο των Χριστουγέννων, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων δρομολογίων στο Μίσιγκαν, στο Ιλινόι και στο Μιζούρι, όπως επίσης και στο σιδηροδρομικό δίκτυο μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Σικάγο.

Ο Μπράντον Μάτις, 24 ετών, περίμενε στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης για την πτήση του προς την Ατλάντα (Τζόρτζια), προκειμένου να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του. Η πτήση του ακυρώθηκε, όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Προσπαθούμε να ψάξουμε με τα τηλέφωνά μας. Να βρούμε άλλα δρομολόγια. Ενδεχόμενα και να πάρουμε το λεωφορείο από εδώ προς την Ατλάντα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ταξιδεύουμε για 21 ώρες. Αυτό είναι πραγματικά άβολο. Αλλά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε εκεί».

Στο επταήμερο που συμπληρώθηκε την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) ανακοίνωσε ότι πέρασε από τους προβλεπόμενους ελέγχους ασφάλειας 16,2 εκατομμύρια επιβάτες. Ο αριθμός αυτός, είναι λίγο μικρότερος από τα 16,5 εκατομμύρια επιβάτες που είχαν περάσει από ελέγχους ασφάλειας την ίδια περίοδο του 2019, πριν από την πανδημία COVID-19.

H περυσινή εορταστική περίοδος στιγματίστηκε από ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 μεταξύ των μελών του προσωπικού τους, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεων.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος