ertnews.gr

ΗΠΑ: Τέλος στο πρόγραμμα υποδοχής ανήλικων προσφύγων από την κεντρική Αμερική

09/11 07:52
ΗΠΑ: Τέλος στο πρόγραμμα υποδοχής ανήλικων προσφύγων από την κεντρική Αμερική

EPA/SHAWN THEW

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα σταματήσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να δέχεται την υποβολή νέων αιτήσεων για την ένταξη παιδιών που φεύγουν για να σωθούν από τη βία στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα σε ένα πρόγραμμα που τους χορηγεί καθεστώς πρόσφυγα στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερώσει το Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο ότι θα καταργήσει κατά φάσεις το πρόγραμμα για τους ανήλικους από την κεντρική Αμερική (Central American Minors ή CAM).

Οι νέες αιτήσεις θα πάψουν να γίνονται δεκτές μετά τις 11:59 την Πέμπτη τοπική ώρα (06:59 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης.

Το πρόγραμμα CAM είχε τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2014, επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, και αποτελούσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον στη φυγή χιλιάδων ασυνόδευτων ανήλικων και οικογενειών από την κεντρική Αμερική που έφθαναν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και ζητούσαν άσυλο.

Ένα εκτελεστικό διάταγμα για την ασφάλεια των συνόρων που είχε υπογράψει ο Τραμπ μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο προέβλεπε την επανεξέταση του προγράμματος.

Σε μια αναφορά της προς το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε ότι τερματίζει το πρόγραμμα CAM διότι «η μεγάλη πλειονότητα των προσώπων που αποκτούσαν πρόσβαση σε αυτό δεν δικαιούνταν τη μετεγκατάστασή τους με καθεστώς πρόσφυγα».

Η κυβέρνηση θα δώσει πλέον έμφαση σε μια «πιο στοχευμένη» διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από πολίτες χωρών της κεντρικής Αμερικής σε συνεργασία με την κυβέρνηση στην Κόστα Ρίκα, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, κατ’ αυτήν την αναφορά.

Ως την 4η Αυγούστου, περισσότερα από 1.500 παιδιά και μέλη των οικογενειών τους που το δικαιούνταν έφθασαν και έλαβαν καθεστώς διεθνούς προστασίας στις ΗΠΑ βάσει του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί αφότου άρχισε η εφαρμογή του ανέρχονταν σε 13.000, κατά στοιχεία του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version