ΗΠΑ: Εκδήλωση για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και τη μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε τζαμί

Εκδήλωση με θέμα “Αγία Σοφία 1453- 2021 από την υποδούλωση του παρελθόντος στην αιχμαλωσία του παρόντος” διοργανώνει η Μητρόπολη του Σικάγου, το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η Ελληνική Κοινωνία της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την σκοτεινή επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στην διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Μαΐου, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Μητροπολίτης του Σικάγου Ναθαναήλ ενώ θα μιλήσουν ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σάλεμ Αλέξανδρος Κύρου, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τufts Ελισάβετ Προδρόμου και η Λένα Αργύρη ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον. Την ευθύνη της διοργάνωσης φέρουν οι τοπικοί άρχοντες της Μητρόπολης του Σικάγου Γκας Παμπλέκας και Τζον Μάνος.

Ο Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου, Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα ανέφερε στην ΕΡΤ ότι “η εκδήλωση έχει τεράστια σημασία για την κατανόηση της ιστορίας και της παρούσας πραγματικότητας όχι μόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των χριστιανών της Κωνσταντινούπολης, αλλά ολόκληρης της Εκκλησίας και του λαού μας. Η τεράστια σημασία της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το 2020 μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο υπό το φως της οθωμανικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Η εκδήλωση θα ρίξει φως στην σημασία αυτής της κατάκτησης και θα εξηγήσει τη συμβολική αξία της Αγίας Σοφίας όχι μόνο για τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά για την Τουρκία και τον κόσμο γενικότερα. Όλοι οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τα δεινά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Χριστιανών στη σύγχρονη Τουρκία πρέπει να παρακολουθήσουν την εκδήλωση”.

Όπως ανέφερε η κ. Προδρόμου: “η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453, ήταν ένα γεγονός που άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Σύμβολο αυτής της κατάκτησης ήταν η μετατροπή της μεγάλης Βυζαντινής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σχεδόν έξι αιώνες αργότερα, η Τουρκία επανέλαβε την ιστορία της κατάκτησης με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπενθυμίζοντας στους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς της Τουρκίας την αιχμαλωσία τους σε μια χώρα που τους αντιμετωπίζει, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Όπως καταλήγει η κ. Προδρόμου «η εργαλειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς εκ μέρους της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο που στοχεύει στην καταστολή στο εσωτερικό της χώρας και στον αναθεωρητισμό στο εξωτερικό”.

«Το ιστορικό αφήγημα της Άγκυρας για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την προώθηση της τουρκικής πολιτιστικής υπεροχής» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δρ. Αλέξανδρος Κύρου, ένας εκ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης.

ΗΠΑ: Εκδήλωση για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και τη μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε τζαμίOι διοργανωτές κ. Παμπλέκας  και κ. Μάνος είπαν τα εξής: “είναι η 40η χρονιά που η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη του Σικάγου, οι Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου και η Ελληνική Κοινωνία της Κωνσταντινούπολης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν την επέτειο από την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Φέτος είμαστε ενθουσιασμένοι διότι προσφέρουμε στους θεατές σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμμετάσχουν μέσω του Zoom Webinar. Με την εκδήλωση αυτή, στοχεύουμε να αναδείξουμε την ελληνική και ορθόδοξη ιστορία μας στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την τη φθίνουσα Χριστιανική παρουσία στην Τουρκία. Οι Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα έχουν την τιμή να εκπροσωπούνται από τον Εθνικό Διοικητή Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη.

Δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί σε όλο τον κόσμο που δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στην Τουρκία σήμερα και, συγκεκριμένα, τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας στην Τουρκία. Μέρος της αποστολής μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αποτρέψουμε την εξαφάνιση της ιστορίας μας ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε αυτήν την περιοχή. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι στενά συνδεδεμένοι με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχίζει να είναι ο ηγέτης 300.000.000 Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ