Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα: Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για λύσεις στις εγγυήσεις ασφάλειας χωρίς την ΕΕ και την Ουκρανία

ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί και δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς τη συμμετοχή των Eυρωπαίων εταίρων της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Dozhd (αναγνωρισμένο στη Ρωσική Ομοσπονδία ως πράκτορας ξένων μέσων ενημέρωσης).

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να τονίσουν, ειδικά όταν αλληλεπιδρούμε με τους Ρώσους συνομιλητές μας, ότι δεν μπορούμε και δεν θα λάβουμε αποφάσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», ανέφερε ο Σάλιβαν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής υπενθύμισε πως «πολλές συζητήσεις» γίνονται “τώρα” μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στον τομέα της ασφάλειας. «Αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά σε πολύ υψηλό επίπεδο και θα συνεχιστούν», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα.

Οι Ρωσοαμερικανικές διαβουλεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Στις 12 Ιανουαρίου, η Ρωσία θα συζητήσει τις ανησυχίες της για την ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς και τις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες και στις 13 Ιανουαρίου αντίστοιχα σε μια συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε σχέδια συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς και για μια σειρά συμφωνιών για οικοδόμηση μέτρων ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών μελών του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος