ertnews.gr

Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα ρωσικά σύνορα

15/10 17:45
Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα ρωσικά σύνορα

Φωτ.: Ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Tο αμερικανικό αντιτορπιλικό Chafee προσπάθησε να παραβιάσει τα ρωσικά σύνορα κοντά στο Βλαδιβοστόκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή μεταξύ 17:00 και 17:50 (10:00 ώρα Μόσχας) στα νερά της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Το ρωσικό αντιτορπιλικό “Admiral Tributs” του ζήτησε να αλλάξει πορεία. Η περιοχή ήταν κλειστή για την ναυσιπλοΐα εξαιτίας των πυρών που αποτελούν μέρος των κοινών ασκήσεων Ρωσίας και Κίνας.

«Μετά την προειδοποίηση που έλαβε το αντιτορπιλικό Chafee, αντί να αλλάξει πορεία και να φύγει από την κλειστή περιοχή, σήκωσε τις χρωματικές του σημαίες οι οποίες υποδεικνύουν την προετοιμασία για απογείωση από το κατάστρωμα του ελικοπτέρου, γεγονός που σημαίνε ότι ήταν αδύνατο να αλλάξει πορεία και ταχύτητα, με αποτέλεσμα το ρωσικό αντιτορπιλικό να λάβει μέτρα που ορίζονται για την παραβίαση των ρωσικών συνόρων, στον “Κόπο του Μεγάλου Πέτρου». Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες πλοήγησης, το “Admiral Tributs” έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να διώξει τον εισβολέα, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, από τα ρωσικά χωρικά ύδατα.

«Το αμερικανικό αντιτορπιλικό URO Chafee, πεπεισμένο για την αποφασιστικότητα του πληρώματος του ρωσικού πλοίου να μην παραβιάσει τα κρατικά σύνορα, άλλαξε κατεύθυνση και στις 17:50 κατευθύνθηκε προς την αντίθετη πορεία, την στιγμή που η απόστασή του από το ρωσικό αντιτορπιλικό ήταν μόλις 60 μέτρα» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Χαρακτήρισε τις ενέργειες του πληρώματος του αμερικανικού αντιτορπιλικού ως κατάφωρη παραβίαση των Διεθνών Κανόνων για την Πρόληψη Συγκρούσεων στη Θάλασσα και της Ρωσοαμερικανικής Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την πρόληψη επεισοδίων στην ανοικτή θάλασσα και στον εναέριο χώρο πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας η οποία έχει υπογραφεί το 1972.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version