Αλβανία: 1 στους 4 πολίτες υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην Αλβανία 1 στους 4 πολίτες υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη. Αυτό διαπιστώθηκε από ανάλυση του ειδικού δημόσιας υγείας, Alban Ylli. Παρουσιάζοντας τη μελέτη σε συνεδρίαση των Επιτροπών Υγείας, ο Ylli είπε ότι η πανδημία επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα ψυχικής υγείας, γεγονός που αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία.

Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι δημιούργησε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο το 2020, για 2200 επαγγελματίες υγείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα δεδομένα έδειξαν ότι περίπου το 25% των ερωτηθέντων παρουσίαζε μέτριο και σοβαρό επίπεδο άγχους.  

Επίσης υπογράμμισε ότι το 30% ταξινομήθηκε ως μέτρια και σοβαρή κατάθλιψη. Από τους ερωτηθέντες, το 6% παρουσίασε κλινική αϋπνία, ενώ πάνω από το 50% είχε σημεία μη κλινικής αϋπνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Alban Ylli τόνισε ότι η Αλβανία είναι η χώρα με τον χαμηλότερο αριθμό νοσηλειών, επισκέψεων και ειδικών ψυχικής υγείας στην Ευρώπη.

Εξηγεί πως ο λόγος αυτής της κατάστασης είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσφοράς προς την εξυπηρέτηση ψυχικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τον ειδικό, μεγάλο πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν αναφέρουν ότι υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα, γιατί ντρέπονται να δείξουν τα προβλήματά τους.

Ο ειδικός δημόσιας υγείας Alban Ylli πρόσθεσε επίσης: «Στο πρόγραμμα Check-up όπου έχουμε εισαγάγει τόσο το ερωτηματολόγιο όσο και το συστατικό της κατάθλιψης, για την ταχεία σύλληψη αυτής της νόσου, αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι χρησιμοποιείται ελάχιστα σε σύγκριση με άλλα συστατικά».

Ο Alban Ylli εξηγεί ότι αυτό προϋποθέτει και την ενίσχυση του ρόλου του οικογενειακού γιατρού ως προς αυτό, σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγή: Top albania Radio 

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευάγγελου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος