Άλλη μια νύχτα ντροπής για το αγγλικό ποδόσφαιρο: Ο Πατρίκ Βιεϊρά κλώτσησε οπαδό στο γήπεδο

Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας στο αγγλικό ποδόσφαιρο, καθώς λίγες μόλις μέρες μετά τα επεισόδια στο Νότιγχαμ και τη φυλάκιση οπαδού που χτύπησε ποδοσφαιριστή εντός γηπέδου, ο διάσημος πρώην ποδοσφαιριστής και νυν διευθυντής της Κρίσταλ Πάλας Πατρίκ Βιεϊρά, εθεάθη να κλωτσάει έναν οπαδό της Έβερτον που τον κορόιδευε επανειλημμένα ενώ σε άλλο αγώνα οι παίκτες της Σουίντον δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς της Πορτ Βέιλ που πανηγύριζαν τη νίκη τους στα πέναλτι στα ημιτελικά των playoff.

Ο οπαδός της Έβερτον που συμμετείχε στη συμπλοκή είχε βιντεοσκοπήσει τον εαυτό του να βρίζει και να χειρονομεί τον κ. Βιέιρα και να του δίνει το μεσαίο δάχτυλο πριν τελικά αποβληθεί ο προπονητής της Κρίσταλ Πάλας, με αποτέλεσμα ο οπαδός να πέσει στο έδαφος.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν τρέξει στο γήπεδο του Γκούντισον Παρκ μετά την εξαιρετική νίκη της Έβερτον με 3-2 επί της Κρίσταλ Πάλας που βοήθησε τα μάλα την ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ να αποφύγει τον υποβιβασμό. Αλλά οι παίκτες και ο μάνατζερ της Πάλας έμειναν εντελώς εκτεθειμένοι και δεν προστατεύτηκαν σωστά από την ασφάλεια ή την αστυνομία.
Ήταν άλλη μια ντροπιαστική νύχτα για το ποδόσφαιρο σε μια εβδομάδα όπου ο οπαδός της Νότιγχαμ Φόρεστ, Ρόμπερτ Μπιγκς, φυλακίστηκε για 24 εβδομάδες επειδή χτύπησε με το κεφάλι τον επιθετικό της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπίλι Σαρπ, το βράδυ της Τρίτης.
Και ο συνάδελφος επιθετικός των Blades των Sharp, Oli McBurnie, κλήθηκε τώρα να μιλήσει στην αστυνομία αφού κατηγορήθηκε ότι στάμπαρε έναν οπαδό της Forest κατά τη διάρκεια της ίδιας εισβολής στο γήπεδο.
Καθώς η ποδοσφαιρική σεζόν πλησιάζει στο κρεσέντο, σημειώθηκε επίσης βία στη σύγκρουση των πλέι οφ της Νορθάμπτον με τη Μάνσφιλντ της Τετάρτης, όπου ένας οπαδός των Cobblers πέταξε φωτοβολίδα στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας αφού τους αντιμετώπισε στο γήπεδο όταν πέρασαν. Το αφεντικό της Λούτον Τάουν, Νέιθαν Τζόουνς, είπε ότι είχε κακοποιηθεί καθώς οι οπαδοί της Χάντερσφιλντ έτρεχαν για να γιορτάσουν τη νίκη της ομάδας τους τη Δευτέρα. Και οι οπαδοί της Έβερτον κατηγορήθηκαν επίσης για ρατσιστική κακοποίηση των οικογενειών των παικτών της Μπρέντφορντ όταν έχασαν με 3-2 την Κυριακή.
Καθώς είπαν στους συλλόγους να ελέγχουν τις εισβολές – και ένας αστυνομικός εθεάθη ακόμη και να παίζει ποδόσφαιρο με οπαδούς στο γήπεδο στο Γκούντισον Παρκ προχθες το βράδυ – προέκυψαν τα εξής:

• Ο Πάτρικ Βιέιρα αντιμετωπίζει έρευνα της FA μετά από κλωτσιές σε οπαδό τη νύχτα που η Έβερτον γιόρταζε την παραμονή της στην Πρέμιερ Λιγκ. Τον κορόιδευαν αρκετοί οπαδοί. Αφού αρχικά απομακρύνθηκε από έναν φίλαθλο, ο οποίος του κουνούσε ένα τηλέφωνο στο πρόσωπό του, ο Βιέιρα γύρισε πίσω και άρπαξε τον νεαρό πριν τον κλωτσήσει στο έδαφος.
• Η Πορτ Βέιλ κέρδισε τη Σουίντον Τάουν στην διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό των πλέι οφ της League 2. Αλλά στην εισβολή στον αγωνιστικό χώρο που ακολούθησε, η απροστάτευτη ομάδα του Σουίντον περικυκλώθηκε από οπαδούς και ξέσπασε μάχη σώμα με σώμα.
• Η Μπρέντφορντ ετοιμάζει τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της για τον τελευταίο αγώνα της σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ της Κυριακής εντός έδρας με τη Λιντς, εν μέσω φόβων ότι οι ταξιδιώτες οπαδοί θα ξεσπάσουν σε έξαρση εάν υποβιβαστεί. Η ειδική επιχείρηση της ομάδας περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων της Αστυνομίας σε υπηρεσία από περίπου 100 σε 800.
Τα γεγονότα της εβδομάδας οδήγησαν τους αρμόδιους να απειλήσουν τους συλλόγους με κυρώσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την επαίσχυντη συμπεριφορά αυτή την εβδομάδα. Οι σύλλογοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη και τιμωρία των γηπέδων ως αποτέλεσμα της βίας.
Στην Πρέμιερ Λιγκ, ο προπονητής της Κρίσταλ Πάλας, Πάτρικ Βιέιρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα της FA αφού φάνηκε να διώχνει έναν οπαδό τη νύχτα που η Έβερτον γιόρταζε την εξασφάλιση της θέσης της στην Πρέμιερ Λιγκ.
Από βίντεο που κυκλοφόρησε, ο Βιεϊρά φαίνεται να επιτίθεται σε έναν οπαδό των γηπεδούχων που εισέβαλλαν μαζικά στο γήπεδο μετά τη νίκη των «ζαχαρωτών» με 3-2 το βράδυ της Πέμπτης.
Ο οπαδός που συμμετείχε φαίνεται ότι δημοσίευσε ένα βίντεο από το περιστατικό στο Twitter με το πλάνα να δείχνει κάποιον να βάζει το μεσαίο δάχτυλο στο πρόσωπο του Βιεϊρά, ο οποίος στη συνέχεια αντιδρά.
Ερωτηθείς για το περιστατικό μετά τον αγώνα, ο Βιεϊρά είπε: «Δεν έχω τίποτα να πω γι’ αυτό». Χιλιάδες χαρούμενοι οπαδοί της Έβερτον που είχαν δει την ομάδα τους να εξασφαλίζει την επιβίωση της Premier League εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο μετά τον αγώνα.
Ο Βιεϊρά, χωρίς τη συνοδεία προσωπικού ή ασφάλειας, πέρασε από το γήπεδο προς τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων που βρίσκονται στο πάρκινγκ Park End ως αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων Covid.

Πλάνα στο Sky Sports έδειξαν τον οπαδό να επιτίθεται στον Βιεϊρά με άσεμνες χειρονομίες και το θυμωμένο «αφεντικό» της Πάλας αντέδρασε επιθετικά, πρώτα με το χέρι του πριν κλωτσήσει το άτομο που τον είχε πλησιάσει.
Στη συνέχεια, ο Βιεϊρά έσπρωξε έναν άλλο οπαδό της Έβερτον, προτού παρέμβουν άλλοι για να εξασφαλίσουν ότι ο 45χρονος θα μπορούσε να φύγει με ασφάλεια από το γήπεδο.
Μιλώντας στο Sky, ο ειδικός Dion Dublin επέκρινε τη συμπεριφορά των οπαδών και πρότεινε ότι δεν κατηγόρησε τον Βιεϊρά για την απάντηση.

Ξέρουμε πόσο χαρούμενοι είναι οι οπαδοί της Έβερτον, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Δεν μπορείς να πιέζεις προπονητές και να σπρώχνεις παίκτες, να αγγίζεις παίκτες και να φωνάζεις στα πρόσωπά τους», είπε ο Ντούμπλιν.
«Ξέρουμε ότι μόνο ένας ή δύο το χάλασαν για όλους τους άλλους. Το να αφήνεις οπαδούς να αλωνίζουν στο γήπεδο δεν είναι ο σωστός δρόμος. Πρέπει να σταματήσουμε να αφήνουμε τους οπαδούς ή να επιτρέπουμε στους οπαδούς να μπουν στο γήπεδο. Είναι πολύ επικίνδυνο».
Ο προπονητής της Έβερτον Φρανκ Λάμπαρντ προσέφερε την υποστήριξή του στον Βιεϊρά μετά το περιστατικό.
«Καταλαβαίνω τον Πάτρικ γιατί δεν πρόλαβα να του μιλήσω στο τέλος», είπε.
«Φυσικά, τρέχει σε ένα γήπεδο 80 γιάρδων με πολλούς οπαδούς μας, οπότε δεν είναι εύκολο. Αλλά δεν υπήρχαν προβλήματα που να ξέρω.
«Αν γίνει με τον σωστό τρόπο, χαίρομαι που οι οπαδοί παραμένουν στο γήπεδο και το απολαμβάνουν. Όσο συμπεριφέρονται σωστά και δεν βλέπουμε σκηνές όπως κάναμε το προηγούμενο βράδυ, ας έχουν τη στιγμή τους. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Θα τους βάλουμε χειροπέδες στις θέσεις τους; Όσο συμπεριφέρονται σωστά, κανένα πρόβλημα».

Το περιστατικό έρχεται λίγες ώρες μετά τη φυλάκιση οπαδού της Νότιγχαμ Φόρεστ μετά από εισβολή στο γήπεδο και κουτουλιά στον Μπίλι Σαρπ της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.
Ο Ρόμπερτ Μπιγκς, 30 ετών, από το Ντέρμπισαϊρ, φυλακίστηκε για 24 εβδομάδες και εξέδωσε επίσης 10ετή απαγόρευση ποδοσφαίρου, αφού δήλωσε ένοχος για επίθεση στο Ειρηνοδικείο του Νότιγχαμ χθες το πρωί.
Ο κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας της Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν ένας από τους εκατοντάδες οπαδούς που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο μετά τη νίκη της ομάδας του επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ το βράδυ της Τρίτης, η οποία κέρδισε στη διαδικασία των πέναλτι.

Το δικαστήριο άκουσε πώς είχε καταναλώσει «ποσότητα αλκοόλ» πριν προβεί στην «άλογη πράξη βίας», για την οποία ο δικαστής είπε ότι απαιτούσε στερητική της ελευθερίας ποινή.
Ο περιφερειακός δικαστής Γκρέις Λέονγκ είπε στον Μπιγκς ότι θα εκτίσει το ήμισυ της ποινής των 24 εβδομάδων και τον διέταξε να καταβάλει αποζημίωση 500 λιρών στον Σαρπ – ο οποίος κερδίζει 12.000 £ την εβδομάδα – καθώς και πρόσθετη χρέωση 128 λιρών και 85 £.
Σε ένα βίντεο, ο Σαρπ, ο οποίος χρειαζόταν ράμματα, φαίνεται να πέφτει κάτω μετά από χτύπημα με κεφάλι από τον Μπιγκς μετά τα πλέι οφ των ημιτελικών του Πρωταθλήματος στο City Ground.
Ο Biggs κατηγορήθηκε για επίθεση καθώς προκάλεσε σωματική βλάβη στον αγωνιστικό χώρο σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Η τελευταία κατηγορία αφαιρέθηκε και δεν αντιτάχθηκε σε αίτηση για απαγόρευση ποδοσφαίρου κατά την ακρόαση της Πέμπτης.
Το περιστατικό ώθησε τους αρμόδιους του αγγλικού ποδοσφαίρου να απειλήσουν με κυρώσεις σε συλλόγους όπου οι οπαδοί συμπεριφέρονταν με άτακτο ή βίαιο τρόπο μετά από αγώνες.
Εάν προβιβαστούν, η Νότιγχαμ Φόρεστ κινδυνεύει να αναγκαστεί να παίξει τον πρώτο της αγώνα στην Πρέμιερ Λιγκ αυτόν τον αιώνα πριν από μειωμένη χωρητικότητα ως αποτέλεσμα του περιστατικού μετά τον ημιτελικό των play-off της Τρίτης στο City Ground.

Πηγή: Dailymail
Eπιμέλεια-Μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος