Αλλαγή ώρας: Τον άμεσο τερματισμό της ζητούν οι ευρωβουλευτές

Προτροπή στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να ανταποκριθούν στην έκκληση των πολιτών για τερματισμό της αλλαγής ώρας από χειμερινή σε θερινή και αντίστροφα απηύθυνε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας την ανάγκη για εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε το ίδιο τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο μετά από δύο χρόνια εξέτασης δεν κατέληξε σε κοινή θέση.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Την Κυριακή τα ξημερώματα οι πολίτες της Ε.Ε πρέπει να γυρίσουν τα ρολόγια μια ώρα μπροστά, ώστε να ακολουθήσουν την θερινή ώρα. Παρά το γεγονός ότι αναμενόταν αυτό να λάβει τέλος εντός του 2021, φαίνεται πως εξαιτίας της πανδημίας η κατάργηση των αλλαγών αναβάλλεται επ αόριστον μέχρις ότου ξεπεραστεί καταρχήν η κρίση, τα κράτη μέλη αποφασίσουν ποια από τις δυο ζώνες ώρας επιθυμούν και στην συνέχεια σε μια σύνοδο κορυφής να καταλήξουν σε μια ομόφωνη απόφαση αποφεύγοντας ένα μεγάλο μωσαϊκό ωρών εντός της Ε.Ε.

«Είναι σημαντικό να ακούσουμε το αίτημα των πολιτών μας και να σταματήσουμε να αλλάζουμε την ώρα» τόνισε ο εισηγητής της πρότασης Γιόχαν Ντανιελσον, σημειώνοντας ότι υπολογίζεται πως το 20% του πληθυσμού στην Ε.Ε, πάσχει από σωματικά ή διανοητικά προβλήματα σε σχέση με την αλλαγή της ώρας. «Αυτές», όπως εξήγησε ο ίδιος, «είναι συχνά ευάλωτες ομάδες στην κοινωνία, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς» και εξέφρασε την ελπίδα οι χώρες της ΕΕ να «σταματήσουν να σέρνουν τα πόδια τους και να θα έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για να συμφωνήσουν τον τερματισμό της αλλαγής ώρας στην ΕΕ χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού Καρίμα Ντέλι που ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να συντονιστούν μεταξύ τους για την επιλογή της καλύτερης ώρας για την περιοχή τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί, διευκρίνισε, την έναρξη των συνομιλιών για νέους κανόνες το συντομότερο δυνατόν

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαντώντας στις πρωτοβουλίες των πολιτών, το Φεβρουάριο του 2018, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την οδηγία για τις ρυθμίσεις σχετικά με τη θερινή ώρα και, εάν χρειαστεί, να υποβάλει πρόταση για αναθεώρηση της οδηγίας.

Για να δημιουργηθούν νέοι κανόνες για να ενσωματωθούν στο δίκαιο της ΕΕ πρέπει να επέλθει συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και των υπουργών της ΕΕ. Η τρέχουσα οδηγία για την αλλαγής ώρας απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να μεταβούν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέψουν στην κανονική ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος