Αγωνία για τις εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση – Στις ΗΠΑ ο Σολτς, στη Μόσχα ο Μακρόν

Εντείνεται η ρωσο-ουκρανική κρίση, ενώ συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή σύρραξης. Τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ την ίδια ημέρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.  Οι μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες αποκαλύπτουν ότι ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τους βουλευτές για πιθανό εφιαλτικό σενάριο γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με κατάληψη του Κιέβου και δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων. Η Ρωσία απορρίπτει ως προπαγάνδα και ως «τρελά» αυτά τα σενάρια, ενισχύει όμως τις ασκήσεις της στον εναέριο χώρο πέριξ της Ουκρανίας.

Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πετούν πάνω από τη Λευκορωσία σε κοινές ασκήσεις με τη λευκορωσική αεροπορία την ώρα που Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορά της το 70% των δυνάμεων που χρειάζεται για μια γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία, ενδεχομένως μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και Washington Post, στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν ενημέρωσαν μέλη του Κογκρέσου ότι στα πιθανά σενάρια του Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβάνεται ακόμη και η κατάληψη του Κιέβου, ενώ μια πλήρης σύρραξη θα οδηγούσε σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, με μόνο τους θανάτους των αμάχων να κυμαίνονται από 25.000 έως 50.000.

Για τρελά σενάρια και αχαλίνωτη πολεμοκαπηλία έκανε λόγο ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος. «Θα ήταν σα να λέγαμε εμείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατελάμβαναν το Λονδίνο σε μία εβδομάδα και θα προκαλούσαν 300 χιλιάδες θανάτους αμάχων» δήλωσε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Όμως ρωσικά μαχητικά Σουχόι συνεχίζουν να καταφτάνουν στη Λευκορωσία εν όψει μεγάλης κλίμακας ασκήσεων με το Μινσκ από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ενίσχυση του ρωσικού εξοπλισμού και ελιγμούς στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, άφησε ανοιχτά όλα τα σενάρια.

«Η ρωσική δράση θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές, θα μπορούσαν – μεταξύ άλλων -να προσαρτήσουν τα κατεχόμενα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, στο Ντονμπάς, θα μπορούσαν να προβούν σε υβριδικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών επιθέσεων, πολιτικής αποσταθεροποίησης και παρόμοιων ενεργειών. Ή θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά.

Η πολεμική ετοιμότητα εντείνεται καθώς Αμερικανοί στρατιώτες φθάνουν στη Γερμανία κι από εκεί στην Πολωνία με αποστολή την ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, ενώ στα χιονισμένα δάση της Εσθονίας νατοϊκά στρατεύματα ασκούνται σε ακραίες συνθήκες.

Την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη υποβάθμισε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν διάθεση να μπουν σε καταφύγια.

«Η άνεση είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Όταν κάποιος αρχίζει να σκέφτεται «αύριο θα γίνει πόλεμος και πρέπει να ζω στο καταφύγιο», είναι δύσκολο» σημείωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Τους τόνους της πολεμικής ρητορικής προσπαθεί να ρίξει και το Κίεβο. Την ώρα που Ουκρανοί εθελοντές εκπαιδεύονται σε τακτικές άμυνας, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι μια διπλωματική λύση παραμένει πιθανότερη από μία επίθεση.

Στις ΗΠΑ ο Όλαφ Σολτς – Επί τάπητος το ρωσο-ουκρανικό στη συνάντηση με Μπάιντεν

Φρενήρεις είναι οι διπλωματικές επαφές μεταξύ των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων για την ρωσο-ουκρανική κρίση. Είναι και η πρώτη μεγάλη κρίση για το νέο Γερμανό καγκελάριο, που δέχεται επικρίσεις για επιεική στάση έναντι της Ρωσίας. Ο Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα.

Ο Όλαφ Σολτς θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση στη ρωσο-ουκρανική κρίση, καθώς ο Λευκός Οίκος πιέζει για αρραγές μέτωπο της Δύσης απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί λόγω της γερμανικής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι είναι παραδοσιακά υπέρ της στενότερης οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, με έμφαση στην ενέργεια.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κάνει εδώ και χρόνια καριέρα στον ρωσικό ενεργειακό τομέα – και τώρα διεκδικεί θέση στην κρατική Gazprom.

Εξ ου και οι δηλώσεις του υπέρ της Ρωσίας, πως οι κινήσεις της είναι απάντηση στις νατοϊκές ενέργειες σε Βαλτική και Πολωνία. Δηλώσεις που σήκωσαν αρκετή σκόνη στην Γερμανία και ανάγκασαν τον κ. Σολτς να πάρει αποστάσεις δηλώνοντας δημόσια: «εγώ είμαι ο Καγκελάριος, αν καταλαβαίνω σωστά το Σύνταγμα. Δεν του ζήτησα συμβουλές, δεν μου έδωσε καμία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στη Μόσχα τη Δευτέρα. Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Βλ. Πούτιν δεν θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα. Όμως, πρόσθεσε, και η Δύση θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς.

Η προϊστορία της ουκρανικής κρίσης

Η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 όταν ο τότε Πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει την συμφωνία σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λαός ζητάει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως γρήγορα στην ατζέντα προστίθεται και το αίτημα παραίτησης του Πρόεδρου Γιανουκόβιτς και της, διεφθαρμένης, όπως καταγγέλλουν, κυβέρνησής του.

Στις 16 Ιανουαρίου 2014, ο Γιανουκόβιτς αποφασίζει να περάσει νόμο κατά των διαδηλώσεων, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των διαμαρτυριών και της βίας.

Δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ο Γιανουκόβιτς αυτομολεί στις 22 Φεβρουαρίου 2014 στη Ρωσία και η Βουλή διορίζει νέα φιλοδυτική κυβέρνηση, η οποία υπογράφει τη σύνδεση με την ΕΕ και λαμβάνει σειρά μέτρων, αρκετά εκ των οποίων ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενα…

Η αναταραχή στο Κίεβο δίνει την ευκαιρία στους Ρωσόφωνους της Κριμαίας να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή, παρά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Στις 16 Μαρτίου 2014, διοργανώνουν δημοψήφισμα στην Κριμαία με το ερώτημα της ένταξης στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία και πολύ σύντομα επικυρώνεται από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.

Στις 7 Απριλίου 2014, οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Ντονένσκ καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτήρια και διακηρύσσουν την αυτονόμηση της περιοχής και τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονένσκ.

Αμέσως ξεσπούν μάχες μεταξύ των Ουκρανικών δυνάμεων και των φιλο-Ρώσων ανταρτών, γνωστοί και ως αντάρτες του Ντονμπάς, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για χιλιάδες νεκρούς.

Πηγή: ΕΡΤ / Λήδα Παπαδοπούλου, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος