Αφγανιστάν: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 280 εκατ. δολαρίων ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα

Τη μεταφορά ποσού ύψους 280 εκατομμυρίων δολαρίων ενέκρινε η Παγκόμια Τράπεζα από το ειδικό ταμείο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, οι πόροι του οποίου έχουν παγώσει.

Το κονδύλι θα μεταφερθεί μετά το πράσινο φως των 31 δωρητών (ARTF) στο ταμείο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν,  σε δύο οργανισμούς αρωγής, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της σοβούσας ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Τρεις μήνες μετά ο πληθυσμός του Αφγανιστάν (39 εκατ.) βρίσκεται αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική κρίση, ελλείψεις τροφίμων και εξάπλωση της φτώχειας.

Οποιαδήποτε απόφαση για την ανακατεύθυνση πόρων του ARTF προϋποθέτει την ομόφωνη έγκριση των δωρητών που συνεισέφεραν σ’ αυτό, με τον μεγαλύτερο να είναι οι ΗΠΑ. Αν και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει διαβεβαιώσει με επιστολές του τράπεζες πως μπορούν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές που αφορούν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, η ανησυχία για τις κυρώσεις συνεχίζει να εμποδίζει την προμήθεια ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η UNICEF προειδοποιεί ότι 3,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών στο Αφγανιστάν θα αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό μέσα στον χειμώνα και ένα εκατομμύριο από αυτά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να πεθάνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος