Άδικη χαρακτήρισε η Αγκυρα την έκθεση- καταπέλτη της Κομισιόν

Καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης, μεροληπτική άσκηση Δικαιοσύνης, οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου με διώξεις δημοσιογράφων και ανεπαρκή προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαπιστώνει η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση προόδου, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιπλέον, η έκθεση της Επιτροπής ζητά τον τερματισμό της κλιμακούμενης βίας στην Τουρκία και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η Επιτροπή τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει επειγόντως να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας και να σημειώσει πρόοδο προς την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, «στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και επίλυσης συνοριακών διαφορών».

Στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι «δεν πραγματοποιήθηκαν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να βρουν κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα μάλιστα με την Επιτροπή, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την ανάγκη στενότερης συνεργασίας της ΕΕ με την Άγκυρα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, υπενθυμίζοντας ότι δοκιμάζεται το Κοινό Σχέδιο Δράσης.

Ανήμερα της επετείου του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της κοσμικής Τουρκίας, η Αγκυρα δέχτηκε «άδικες και δυσανάλογες επικρίσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών , ενώ απορρίπτονται και οι επικρίσεις για τις εξουσίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει επίσης πως λαμβάνει υπόψη τις «δίκαιες και λογικές κριτικές» που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε γραπτή δήλωση τονίζει ότι είναι σημαντικό πως γίνεται σαφής καταγραφή στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και ότι δεν υπήρξε πρόοδος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος