ertnews.gr

Α. Μέρκελ: Το “Δουβλίνο” δεν λειτουργεί πια

22/07 20:31
Α. Μέρκελ: Το “Δουβλίνο” δεν λειτουργεί πια

epa04906507 German Chancellor Angela Merkel speaks during a press conference about different matters of domestic and foreign politics, in Berlin, Germany, 31 August 2015. Chancellor Merkel held her annual press conference as Germany grapples with a sharp increase in refugee arrivals. EPA/BERND VON JURTCZENKA

To σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ, διευκρίνισε ωστόσο ότι αποτελεί «μόνο ένα πρώτο σημαντικό βήμα», τονίζοντας ότι το «Δουβλίνο» δεν λειτουργεί πια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και η Ιταλία να δέχονται μεγάλη επιβάρυνση.

«Υπάρχει ένα άλλο βήμα που πρέπει να γίνει διότι ούτε η Γερμανία ούτε η Σουηδία μπορούν να καθορίσουν τον αριθμό προσφύγων, δεδομένου ότι εξαρτάται από την κατάσταση επί τόπου. Χρειαζόμαστε ένα ανοιχτό σύστημα προκειμένου να κατανέμουμε εκείνους που έχουν δικαίωμα ασύλου», τόνισε η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λέφβεν στην Καγκελαρία και πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητηθεί μια νέα πολιτική ασύλου. «Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία μπορούν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες», δήλωσε.

«Σπανίως είμαι τόσο πεπεισμένη όσο για το ότι αυτή η υπόθεση θα καθορίσει επίσης το μέλλον της Ευρώπης και το εάν η ήπειρός μας πραγματικά αποδέχεται την αξία της ατομικής ελευθερίας. Σε αυτό το θέμα, μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Και δεν λέμε ότι η Συρία είναι μακριά, αλλά απλώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα», συνέχισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία, αναφερόμενη στα κράτη-μέλη που αντιδρούν στην υποχρεωτική κατανομή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί τελικά λύση, «το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη προώθησης νέας ευρωπαϊκής πολιτικής και δήλωσε ότι «όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version