ertnews.gr

Δανία: Συνεχίζονται οι εκταφές των μινκ “ζόμπι” που αναδύονται από τους ομαδικούς τάφους

18/05 11:22
Δανία: Συνεχίζονται οι εκταφές των μινκ “ζόμπι” που αναδύονται από τους ομαδικούς τάφους

(AP Photo/Sergei Grits, File)

Πέρυσι το Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Δανίας προχώρησε στη θανάτωση εκατομμυρίων εκτρεφόμενων βιζόν αφότου διαπιστώθηκαν κρούσματα κορονοϊού στα ζώα. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες, τα κουφάρια των ζώων άρχισαν να αναδύονται από το έδαφος, ωθούμενα από τα αέρια που δημιουργούνται κατά την αποσύνθεσή τους, σύμφωνα με το Live Science.

Τον Νοέμβριο του 2020, η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε τη θανάτωση όλων των εκτρεφόμενων βιζόν στη χώρα αφού περισσότερες από 200 φάρμες βιζόν ανέφεραν μολύνσεις με SARS-CoV-2 μεταξύ των ζώων τους. Λόγω των τεράστιων αριθμών των βιζόν, ο ιός είχε την ευκαιρία να εξαπλωθεί γρήγορα και να μεταλλαχθεί.

«Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι η μεταπήδηση αυτού του ιού σε έναν ξενιστή ο οποίος θα γίνει περιφερειακή ή τοπική δεξαμενή για ιογενείς λοιμώξεις», είχε δηλώσει στο NBC τον Δεκέμβριο ο Τζόναθαν Ρανστάντλερ, καθηγητής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας υγείας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts. Μερικές χιλιάδες βιζόν δραπετεύουν από τις φάρμες κάθε χρόνο, οπότε κάποια από αυτά που έχουν μολυνθεί θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα, σύμφωνα με το Live Science.

Η δανική κυβέρνηση εξέδωσε εντολή στις αρχές Νοεμβρίου 2020 να θανατωθούν όλα τα βιζόν και στις 289 πληγείσες φάρμες και αγροκτήματα. Τα περισσότερα από τα περίπου 17 εκατομμύρια βιζόν κάηκαν σε αποτεφρωτήρες απορριμμάτων, αλλά λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, περίπου 4 εκατομμύρια βιζόν θάφτηκαν σε τμήμα γης που ανήκει στον στρατό της  Δανίας. Ένας από τους μαζικούς τάφους βρίσκεται κοντά σε μια λίμνη όπου κάνουν μπάνιο, και ένας άλλος κοντά σε μια πηγή πόσιμου νερού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παραπονιούνται για ενδεχόμενο κίνδυνο μόλυνσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο της δανικής κυβέρνησης, τα 4 εκατομμύρια βιζόν θα ξεθαφτούν και θα καούν σε 13 μονάδες κεντρικής θέρμανσης γύρω από τη Δανία μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version