Λιβύη: Ανακατώνονται ξανά τα χαρτιά – Συνωστισμός επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών

Η έντονη πολιτική/διπλωματική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα γύρω από το Λιβυκό ζήτημα, η επίσκεψη στη Λιβύη με διαφορά ελάχιστων 24ωρων των υπευθύνων των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Τουρκίας και η πορεία του τουρκολυβικού μνημονίου ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του διπλωματικού συντάκτη της ΕΡΤ Νίκου Μελέτη.

Λιβύη: Ανακατώνονται ξανά  τα χαρτιά – Συνωστισμός επικεφαλής μυστικών υπηρεσιώνΤο τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται έντονη πολιτική/διπλωματική κινητικότητα γύρω από το Λυβικό ζήτημα. Ωστόσο, το καινούργιο και θεαματικό του τελευταίου διαστήματος ήταν η επίσκεψη στη Λιβύη, με διαφορά ελάχιστων 24ωρων, των υπευθύνων των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Πρώτος ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς έκανε μια ασυνήθιστη επίσκεψη στη Λιβύη, ως ο πρώτος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος από το 2012 και μετά την αιματηρή επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη το 2013. Έγινε μάλιστα γνωστό ότι είχε συναντήσεις όχι μόνο με τους ιθύνοντες της Τρίπολης, αλλά και τους εκπροσώπους των αρχών της Βεγγάζης και ειδικά με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Και σχεδόν αμέσως μετά ακολούθησε η επίσκεψη, αυτή τη φορά μόνον στην Τρίπολη, του Χακάν Φιντάν, αρχηγού της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ). Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο κ. Φιντάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, και την υπουργό Εξωτερικών Νάτζλα αλ-Μανγκούς. Ξεχωριστή συνάντηση είχε με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, Χαλίντ αλ-Μίσρι.

Οι περισσότερες αναλύσεις συγκλίνουν πως οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πλέον ένα ενεργό ενδιαφέρον για τη διατήρηση πάση θυσία της ενότητας της Λιβύης, προκειμένου να μην υπάρξουν: -διχοτόμηση και περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή, ανεξέλεγκτες καταστάσεις με ισλαμιστές και κύματα μετανάστευσης από Αφρική -διαταραχή της παραγωγής πετρελαίου αντί αύξησης των ποσοτήτων από περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα που έχει κατορθώσει να φτάνει κατά διαστήματα -άνοδος της επιρροής στη χώρα της Ρωσίας και της παρουσίας της οργάνωσης Βάγκνερ. Όμως, αυτά σημαίνουν διενέργεια κάποια στιγμή κοινά αποδεκτών εκλογών, ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, απόδοση ρόλου στις αρχές της Βεγγάζης και ιδιαίτερα στον στρατάρχη Χάφταρ.

Η Τουρκία, από την άλλη, ενδιαφέρεται να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή της επιρροής που ασκεί στη Λιβύη και ειδικά στη Τρίπολη και τη Δ.Λιβύη. Ανησυχεί, επίσης, για εξελίξεις που διαφεύγουν του ελέγχου της, όπως π.χ. ήταν η απόφαση διοικητικού δικαστηρίου της Τρίπολης, η οποία ουσιαστικά χαρακτηρίζει παράνομο το τελευταίο «μνημόνιο» ανάμεσα στην κυβέρνηση Ντμπέιμπα και την Άγκυρα, βάσει του οποίου οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την «υποστήριξη της χρήσης ερευνητικών και γεωτρητικών σκαφών της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και εταίρων της για την εξερεύνηση, την ανάπτυξη και την παραγωγή υπαρχόντων και μελλοντικών ορυκτών πόρων στο έδαφος και στη θάλασσα της Λιβύης.

Σε ό, τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή και τις αμφισβητήσεις των ΑΟΖ που αφορούν και την Ελλάδα, η αμερικανική ExxonMobil συνεχίζει τις διερευνητικές εργασίες της στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και επιπλέον πιέζει την Αθήνα για επέκταση των ορίων, Επίσης, η Αίγυπτος προχωρά σε μονομερή ανακήρυξη των δυτικών θαλάσσιων ορίων της με τη Λιβύη. Ακόμη, η Ουάσιγκτον δεν εγκρίνει -τουλάχιστον θεωρητικά- τις κινήσεις της Τρίπολης στις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος