Η επίπτωση του στρες σε εποχές κρίσεων, πανδημιών και πολέμων – Συνέντευξη με τον καθηγητή Γιώργο Χρούσο

H ισχυροποίηση της παρουσίας και μεταδοτικότητας της Covid 19 σε ορισμένες χώρες, όπως π.χ. στην Κίνα, παρά την πολιτική της μηδενικής, ανοχής έκανε την εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου να στρέψει τους προβολείς της και πάλι στον κορονοϊό. Το έκανε όμως για να φωτίσει πιο αθέατες, αν και κρίσιμες, πλευρές. Και ορισμένες τέτοιες είναι οι πολύ πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την πανδημία ακόμη και από τη λεγόμενη long covid, λόγω στρεσογόνων παραγόντων που επιδρούν κυρίως στα ποιο ευάλωτα κοινωνικά και οικονομικά άτομα, στις εγκύους και στα μικρά παιδιά. Οι εν λόγω παράγοντες έχει αποδειχθεί πως δημιουργούν, σε σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού, τα αίτια για επίκτητες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται κληρονομικές, διατηρούμενες για περισσότερες γενιές.  

Η επίπτωση του στρες σε εποχές κρίσεων, πανδημιών και πολέμων – Συνέντευξη με τον καθηγητή Γιώργο ΧρούσοΤις πολύ σοβαρές αυτές συνέπειες, όπως και την γενικότερη επίδραση που έχει το στρες στην υγεία μας – το οποίο αναπόφευκτα αυξάνει σε κοινωνικές συνθήκες όπως είναι οι οικονομικές κρίσεις, μια πανδημία ή ένας πόλεμος- έκανε γνωστές με παρέμβασή του ο Γεώργιος Π. Χρούσος. Ο κ. Χρούσος είναι ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής στην Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής και γνωστός διεθνώς για τις έρευνές του για τον βιολογικό ρόλο του στρες στην υγεία μικρών και μεγάλων. 

Ο ίδιος απάντησε, επίσης, για το τι αλλάζει η πανδημία ως προς το πως θα αντιλαμβανόμαστε την υγεία στο μέλλον, το αν θα οργανωθούν διαφορετικά τα υγειονομικά συστήματα, καθώς και το ποια θα είναι τα κέρδη της ιατρικής έρευνας από τη μελέτη και καταπολέμηση του SARSCOV-2. Ακόμη, ως μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, ανέλυσε το τι αναμένεται να ακολουθήσει με τους εμβολιασμούς. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος