Επενδύοντας στον φιλελληνισμό- Η νέα εποχή του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα

Μια ξένη «πολιτιστική επένδυση» ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα στη χώρα μας από ένα εκ των ξένων πολιτιστικών/μορφωτικών ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, το οποίο διευρύνει τις δραστηριότητές του και δημιουργεί νέες εγκαταστάσεις, αποκτώντας και ανακαινίζοντας ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, σε μια εποχή που το σύνηθες είναι η συρρίκνωση τέτοιων παρουσιών και δαπανών.

Επενδύοντας στον φιλελληνισμό- Η νέα εποχή του Καναδικού Ινστιτούτου στην ΕλλάδαΗ προϊστορία του Καναδικού Ινστιτούτου και η νέα φάση στην οποία εισέρχεται, καθώς και το παρόν και το μέλλον του φιλελληνισμού και των κλασσικών σπουδών στον Καναδά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ελλάδα και τον Κόσμο» με τον διευθυντή του , ο οποίος είναι, επίσης, καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και υπεύθυνος μιας σημαντικής αρχαιολογικής ανασκαφής στον Άργιλο της Καβάλας. 

Αφορμή για τη συζήτηση είναι η εγκαινίαση των νέων εγκαταστάσεων στις 31 Μαΐου, σε ένα ανακαινισμένο τριώροφο κτήριο στην οδό Ορμινίου 3 στα Ιλίσια, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’30, και το οποίο από το 1938 έως το 1981 αποτελούσε την κατοικία του διάσημου συγγραφέα, καλλιτέχνη και κριτικού τέχνης Στρατή Δούκα.

 

Επενδύοντας στον φιλελληνισμό- Η νέα εποχή του Καναδικού Ινστιτούτου στην ΕλλάδαΟι νέες εγκαταστάσεις του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα θα φέρουν την ονομασία «Κέντρο Νικολάου Μιρκόπουλου» στη μνήμη του σπουδαίου ελληνοκαναδού επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, Νικόλαου Μιρκόπουλου, κληροδότημα του οποίου συνέβαλε καθοριστικά στην απόκτηση και ανάπτυξη του χώρου. Ο Νικ Μιρκόπουλος, αν και σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα, μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων του στον Καναδά, υπήρξε στη δεκαετία του ’80 ο δημιουργός των μεγαλύτερων καναδικών κινηματογραφικών στούντιο στο Τορόντο (όπως και στο Σικάγο των ΗΠΑ). Μεγάλο μέρος της παραγωγής ταινιών, τηλεοπτικών σειρών κλπ. στον Καναδά οφείλεται σ΄ αυτά τα στούντιο. Ο ίδιος ασχολήθηκε επίσης με την ανακαίνιση και την αναβάθμιση πολλών σημαντικών κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς στον Καναδά.  

 Επενδύοντας στον φιλελληνισμό- Η νέα εποχή του Καναδικού Ινστιτούτου στην ΕλλάδαΕπενδύοντας στον φιλελληνισμό- Η νέα εποχή του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα

Επενδύοντας στον φιλελληνισμό- Η νέα εποχή του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος