Χρ. Ροζάκης στο Πρώτο για ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν αναζητούσε τρόπο απεμπλοκής από την κατάσταση που είχε δημιουργήσει (audio)

Την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αναζητούσε τρόπους απεμπλοκής από την κατάσταση που είχε δημιουργήσει, «διότι πρώτα από όλα υπήρχαν οι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες αντιτίθενται σε μια σύγκρουση με την Ελλάδα αφετέρου διότι ο ίδιος δεν αισθανόταν πολύ ικανός αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει τον Ελληνισμό, με την έννοια ότι μια πολεμική εμπλοκή θα είχε τεράστιες ζημίες για τις χώρες και για την Ελλάδα και για την Τουρκία» εξέφρασε ο Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, περιέγραψε ένα κλίμα διαφορετικό όχι μόνο από πλευράς δηλώσεων και ανταλλαγής ευχών, αλλά και από πραγματικής πλευράς, καθώς έχει πάψει στο Αιγαίο να υπάρχει η συνεχής ενόχληση με υπερπτήσεις και έχει ηρεμήσει η κατάσταση, γεγονός που αποτελεί ένα καλό δείγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, «διότι πρώτα απ’ όλα εξοικονομούμε χρήματα από αυτή την ιστορία και δευτερευόντως καταδεικνύει ότι όλες αυτές οι προηγούμενες μάλλον προφητείες, ότι θα έχουμε ένα θερμό επεισόδιο, ότι θα εξελιχθεί σε εμπλοκή, δεν επαληθεύτηκαν».

«Νομίζω ότι και η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπάθησε να απαγκιστρωθεί από την κατάσταση αυτή μέσα από μια πρόφαση η οποία ήταν οι σεισμοί και η ελληνική μας εμπλοκή στους σεισμούς με την άμεση βοήθεια προς αυτούς και η ελληνική πλευρά ανακουφίστηκε από αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ροζάκης.  

Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, ο κ. Ροζάκης τόνισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κρατάει τη βαθιά Τουρκία, κρατάει δηλαδή την Ανατολία και εκεί δεν θα αμφισβητηθεί.

«Εκεί που θα αμφισβητηθεί σαφώς είναι οι μεγάλες πόλεις, αλλά οι μεγάλες πόλεις συγκροτούν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της πτώσης του Ερντογάν, η οποία θα είναι καταστροφική για τον ίδιο, διότι θα είναι και ποινικά κολάσιμα τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα με τις οικονομικές ατασθαλίες, αφετέρου θα χάσει την προεδρία. Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ένας υποψήφιος με μεγάλες προσδοκίες, ο οποίος όμως ηγείται του κεμαλικού κόμματος, το οποίο κεμαλικό κόμμα παραδοσιακά δεν είχε συμπεριφορά καλύτερη από αυτή του Ερντογάν, θα έλεγα μάλιστα ότι είχε χειρότερη συμπεριφορά. Εκείνο όμως που με κάνει να αναθαρρώ είναι το γεγονός ότι αυτή τη φορά έχει δύο αντιπροέδρους, τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, οι οποίοι σαφώς θα τον βοηθήσουν στο να απεμπλακεί από το παρελθόν του. Δηλαδή πιστεύω ότι εάν ο Ιμάμογλου ιδιαίτερα, ο οποίος είναι ειρηνοποιός και δυτικός και Ευρωπαίος, επιβληθεί επάνω του, θα έχουμε μία σοβαρή τροπή στις εξελίξεις και στα ελληνοτουρκικά» συμπλήρωσε ο κ. Ροζάκης.

Ως προς το ενδεχόμενο να λυθούν τα προβλήματα, ο κ. Ροζάκης εξέφρασε την απαισιοδοξία του, λέγοντας ότι άλλο διάλογος, άλλο η συζήτηση και άλλο η επίλυση. «Στο θέμα της επίλυσης εγώ επιμένω ότι η μόνη δυνατότητα που έχουμε είναι το Διεθνές Δικαστήριο. Εφόσον έχουμε τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις σε καίρια ζητήματα, μόνο το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε, αλλά θα είναι άκαρπες οι συζητήσεις φοβάμαι, διότι είναι διαμετρικά αντίθετες οι θέσεις μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μια παράξενη κατάσταση όπου όλες αυτές οι αντιθέσεις οδηγούν σε αδιέξοδο. Η μόνη λύση είναι να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε για το θέμα του πρώτου συνυποσχετικού, δηλαδή να συνταχθεί ένα συνυποσχετικό για να υποβάλλουμε τις διαφορές μας στο δικαστήριο» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Ροζάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος