Μ. Μπέγζος στο Πρώτο: Απροκάλυπτος φαρισαϊσμός, η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την πολιτική (audio)

«Από την εποχή του Ιησού Χριστού μέχρι σήμερα είναι τεκμηριωμένος και απροκάλυπτος φαρισαϊσμός. Είναι υποκρισία η χρήση, όπως λέμε σήμερα, η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την πολιτική» τόνισε ο Μάριος Μπέγζος, ομότιμος καθηγητής, πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνώνμιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη σχετικά με την εκμετάλλευση του θρησκευτικού αισθήματος για πολιτικά οφέλη.

Σχετικά με την τελευταία θέση του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Μπέγζος σχολίασε πως είναι και ορθή πολιτικά και ορθόδοξη θεολογικά.

«Είναι τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Και κανένας πολιτικός, όσο ευσεβής και αν είναι, δηλώνει, φαίνεται ή θέλει να είναι, δεν μπορεί να υποδείξει στην Εκκλησία τι θα κάνει. Το αντίστροφο. Η Εκκλησία υποδεικνύει διά της ηγεσίας της στα μέλη της τι πρέπει να κάνει. Άλλωστε η Πολιτεία και η Εκκλησία είναι δύο δρόμοι παράλληλοι και όπως ξέρουμε και από τη γεωμετρία μας, τα παράλληλα όσο και αν προσπαθούν, ποτέ δεν συναντώνται, γιατί αν συναντηθούν τότε θα διασταυρωθούν, θα συγκρουστούν και στην περίπτωσή μας η σύγκρουση έχει όνομα, είναι η θεοκρατία. Ο φονταμενταλισμός που βλέπουμε στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία και που βλέπουμε και σε ορισμένες, ιδίως σλαβόφωνες ορθόδοξες χώρες να ρέπουν προς τον φονταμενταλισμό. Επομένως, αυτά τα “χριστεπώνυμα” πολιτικά σχήματα είτε του παρελθόντος είτε του παρόντος και του μέλλοντος, είναι ελάχιστα αξιόπιστα» υπογράμμισε ο κ. Μπέγζος.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ερωτηθείς αν υπάρχει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα είδος θρησκευτικού  φονταμενταλισμού, ο κ.Μπέγζος υποστήριξε πως υπάρχει και πάντοτε υπήρχε. «Μην ξεχνάμε ότι οι παλαιοημερολογίτες ψήφιζαν μια ορισμένη πολιτική παράταξη και συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εκλέγονταν με συγκεκριμένες ψήφους, νομίζοντας ότι έτσι κάνουν το θρησκευτικό τους καθήκον, ενώ δεν έκαναν ούτε το θρησκευτικό ούτε το πολιτικό καθήκον. Άλλη είναι η πολιτική και άλλη είναι η Εκκλησία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η πολιτική αφορά το δημόσιο βίο. Η πίστη αφορά τον προσωπικό ιδιωτικό βίο. Δεν μπορούμε αυτά τα δύο να τα μπλέκουμε και όποτε τα μπλέκουμε γίνεται επί ζημία της Εκκλησίας. Είναι το φαινόμενο που λέγεται θεοκρατία αντί δημοκρατίας» επισήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος