Η μεταστροφή της Ισπανίας και οι πρόωρες εκλογές

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές της Ισπανίας, η υποχώρηση των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους, η άνοδος της δεξιάς και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Σάντσεθ εξετάζονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», με την συμμετοχή της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στη Μαδρίτη Δώρας Μακρή.

Η μεταστροφή της Ισπανίας και οι πρόωρες εκλογές

Δεδομένα και αριθμοί  

Την Κυριακή 28/5 στην Ισπανία διεξήχθησαν εκλογές σε 12 από τις 17 αυτονομίες της χώρας. Σ’ αυτές οι Σοσιαλιστές έχασαν την πλειοψηφία σε έξη που κατείχαν πριν (Βαλένθια,  Αραγονία, Εξτρεμαδούρα, Βαλεαρίδες, Καντάμπρια και Ριόχα. Επιπλέον το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε το απόλυτο έλεγχο στις περιφέρειες της Μαδρίτης και Μούρθιας, όπου πριν είχε σχετική πλειοψηφία. Άλλο σημαντικό στοιχείο των εκλογών είναι πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοι του έχασαν τον έλεγχο όλων των μεγάλων δήμων της χώρας, με πιο εμβληματική περίπτωση την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας Σεβίλλη, αλλά και τη νίκη των συντηρητικών εθνικιστών του Τρίας στη Βαρκελώνη έναντι του συνασπισμού προοδευτικών και αριστερών αυτονομιστών που υπήρχε μέχρι τώρα με την Κολάου. Το σύνολο των αποτελεσμάτων δείχνει πάντως μικρή υποχώρηση του ποσοστού των Σοσιαλιστών, μεγάλη πτώση των Ποδέμος και σημαντική άνοδο της δεξιάς κυρίως σε βάρος των Ciudadanos, που σχεδόν εξαερώθηκαν. Περαιτέρω ενίσχυση είχε επίσης το ακροδεξιό VOX, από την συνεργασία του οποίου εξαρτάται ο σχηματισμός τοπικών αρχών, όπου δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία το Λαϊκό Κόμμα.

Τα αίτια πίσω από το αποτελέσματα 

Το κρίσιμο ερώτημα, που αφορά και τη συνέχεια των εξελίξεων στην Ισπανία, είναι το ποιά μπορούν να θεωρηθούν ως κύρια αίτια της ανόδου και της καθόδου των προαναφερόμενων πολιτικών χώρων. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ΜΜΕ, ο Σάντσεθ αν και πιστώνεται με επιτυχίες στην οικονομική πολιτική του, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κλπ, θεωρείται πως υπέστη φθορά από τις κατηγορίες της δεξιάς αντιπολίτευσης πως συνεργάζεται με εξτρεμιστές Καταλανούς και Βάσκους. Επίσης, ότι ορισμένες από τις κοινωνικές και έμφυλες πολιτικές που εφάρμοσε με τη συνεργασία ή και πίεση των Ποδέμος πήγαν πολύ μακριά. Απέναντι σε αυτά, ο νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό θεωρείται πως ακολούθησε μια τακτική μετριοπάθειας στον ύφος και τις προτάσεις του, σε σχέση και με τον προκάτοχό του Ραχόι, κάτι που εκτιμήθηκε από το εκλογικό σώμα. Το κόμμα των  Ciudadanos κρίνεται πως πλήρωσε το τίμημα της μη συνεργασίας του με τους σοσιαλιστές στο σχηματισμό της τελευταίας κυβέρνησης, η πτώση των Ποδέμος είναι συνέχεια της φθοράς και των διασπάσεων που έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια και το VOX εξακολουθεί να κινείται στο ρεύμα μιας υπερσυντηρητικοποίησης μέρους της ισπανικής κοινωνίας, στην οποία δεν εξέλειπαν ποτέ τα ακροδεξιά μεταφρανικικά στοιχεία.

Καθ’ οδόν προς τις πρόωρες εκλογές 

Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ εξέπληξε μερικώς με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Και ναι μεν έχει μια πετυχημένη προϊστορία πολιτικών επιστροφών, όταν π.χ. το 2016, όταν εκδιώχθηκε από ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματός με πρωτοβουλίες της κορυφής και κατάφερε να επιστρέψει τον επόμενο χρόνο με τη βοήθεια της βάσης. Γνωρίζει επίσης από ρίσκο: μια πρόταση μομφής που υπέβαλε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, το 2018, είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί πρωθυπουργός. Ωστόσο, τι μπορεί να ελπίζει σε σχέση με τη μεταστροφή του εκλογικού σώματος τις 54 μέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τις 23 Ιουλίου, που θα διενεργηθούν οι εκλογές μέσα στο ιδιαίτερα θερμό ισπανικό καλοκαίρι ;  Θα αρκέσει το επιχείρημα ή και δίλημμα πως θα επιστρέψει η δεξιά, η οποία θα αντιστρέψει όλες τις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων ;  Επίσης, σημασία έχει και τι θα γίνει εξ’ αριστερών του, με τον καταποντισμό των Ποδέμος και τις συζητήσεις συνεργασίας τους με το νέο αριστερό κίνημα Sumar, του οποίου ηγείται η Γιολάντα Ντίαθ, η χαρισματική υπουργός Εργασίας της Ισπανίας. Ακόμη,  για το χώρο της δεξιάς καθοριστικός παράγων θα είναι αν θα επεκταθεί η συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με το Vox (που ήδη υπάρχει περιορισμένη) για τον σχηματισμό των τοπικών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, εκεί όπου δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του πρώτου. Και τέλος, ρόλο θα παίξει το που θα καταλήξουν οι ψηφοφόροι του κόμματος των  Ciudadanos, που μετά τη συντριπτική ήττα του ανακοίνωσε πως δεν θα μετέχει στις εκλογές, αν και ο  πριν μερικά χρόνια εμφανιζόταν ως ανανεωτική δύναμη για το πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας. Και βέβαια, πέραν της στενής προσέγγισης των εκλογικών αποτελεσμάτων και αριθμών, το γενικότερο ερώτημα είναι αν στην Ισπανία, όπως και σε άλλες χώρες του Νότου της Ευρώπης, αλλά και του Βορρά (εκλογικά αποτελέσματα σε Ιταλία, Ελλάδα, Σουηδία, Φινλανδία μόνον τους τελευταίους μήνες) συντελείται μια γενικότερη συντηρητική στροφή, όχι μόνον πολιτική, αλλά και κοινωνική και για ποιους λόγους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος