Οι χρυσές δουλειές του νέου μνημονίου και οι εκλογές

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τα δεινά της λιτότητας , αλλά η “καρδιά” του τρίτου μνημονίου συνδέεται με τις μπίζνες.

Αμέσως μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα είναι μια χώρα όπου θα γίνουν “χρυσές δουλειές”, καθώς θα μπορεί κάποιος να αγοράσει -σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω της κρίσης- επιχειρήσεις, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα βρεθούν προς πώληση είτε μέσα από το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων, είτε μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην ουσία, το νέο μνημόνιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη αναδιάρθρωση πολλών επιχειρηματικών κλάδων η οποία θα συντελεστεί μέσω του ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων, καθώς και τις μεγάλες μπίζνες που θα συντελεστούν γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Πρόκειται δηλαδή να αλλάξουν χέρια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.

Τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια πρόκειται να αναδιαρθρωθούν μαζικά, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν ένα από τα δύο εναλλακτικά σενάρια:

1. Εφόσον κριθεί ότι δεν είναι βιώσιμες και δεν μπορούν να εξυγιανθούν, θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση και τα στοιχεία του ενεργητικού τους (ακίνητα, εξοπλισμός κ.λπ.) θα πουληθούν.

2. Εφόσον, αντίθετα, αποφασιστεί ότι η επιχείρηση “έχει μέλλον”, τα δάνεια της θα αναδιαρθρωθούν (ενδεχομένως με κούρεμα) και  θα μετατραπούν σε μετοχές οι οποίες θα μεταβιβαστούν σε νέους ιδιοκτήτες. Πολλές εταιρείες, δηλαδή, θα αλλάξουν χέρια.

Η προοπτική αυτή έχει ήδη κινητοποιήσει εταιρείες που ειδικεύονται στις πτωχεύσεις, οι οποίες στην ουσία αγοράζουν “κοψοχρονιά” τα δάνεια και στη συνέχεια πωλούν τα εκκαθαριζόμενα περιουσιακά στοιχεία.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τα δάνεια των νοικοκυριών, εφόσον δεν υιοθετηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας με κοινωνικά κριτήρια.

Έχουν επίσης κινητοποιηθεί και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του εξωτερικού τα οποία βλέπουν ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν προς πώληση πολύ αξιόλογες εταιρείες, με προοπτικές, οι οποίες όμως αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους -λόγω της κρίσης, λόγω κακού μάνατζμεντ ή λόγω και των δύο.

Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία θα διεξαχθεί στην πτωχευμένη Ελλάδα, όπου η ύφεση έχει συνθλίψει τα πάντα, είναι ευνόητο ότι όλες οι μεταβιβάσεις, είτε πρόκειται για πλειστηριασμούς, είτε για πωλήσεις, θα γίνουν σε τιμές “σκοτωμένες”.

Δημιουργούνται, δηλαδή, στην Ελλάδα ευκαιρίες μεγάλου κέρδους για τα διεθνή συμφέροντα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν και βλέπουν τον ελληνικό ανταγωνισμό να είναι “σκοτωμένος”.

Οι ευκαιρίες είναι πολλές, στον ξενοδοχειακό τομέα, σε άλλους κλάδους των υπηρεσιών αλλά και στην μεταποίησης, καθώς η πολυετής κρίση έχει φέρει στα “γόνατα” εταιρείες οι οποίες κατά τα άλλα έχουν καλές προοπτικές.

“Κλειδί” για όλες αυτές τις δουλειές θα είναι οι τράπεζες, μέσω των οποίων θα πραγματοποιηθεί όλη η διαδικασία, από την αξιολόγηση των δανείων και την απόφαση για την τύχη κάθε επιχείρησης, μέχρι και την εκτίμηση των προτάσεων που θα υποβληθούν από τα ενδιαφερόμενα κεφάλαια.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι ίδιες οι τράπεζες θα έχουν παρόμοια τύχη, καθώς όσοι βάλουν χρήματα για να αγοράσουν τις νέες μετοχές των τραπεζών (συμμετέχοντας δηλαδή στη διαδικασία τις λεγόμενης ανακεφαλαίωσης ή ανακεφαλαιοποίησης) θα αποκτήσουν και τον έλεγχό τους. Και μάλιστα με σχετικά λίγα χρήματα, αφού και η αξία των τραπεζών έχει πέσει πολύ χαμηλά.

Με λίγα λόγια, το επόμενο διάστημα θα μπορεί κάποιος στην Ελλάδα να αποκτήσει σε πολύ καλή τιμή τον έλεγχο μιας τράπεζας και μέσω αυτής, στη συνέχεια, να “μοιράσει” επιχειρήσεις και ακίνητα στους ενδιαφερόμενους παίκτες.

Κι όλα αυτά… με δανεικά, αφού όλες οι εταιρείες που κάνουν αυτές τις δουλειές με δανεικά κινούνται.

Ένα δεδομένο, λοιπόν, είναι ότι η κάλπη θα βγάλει και την κυβέρνηση εκείνη που θα διαχειριστεί τη διαδικασία αυτή, που θα είναι, δηλαδή, ο “διαιτητής” στις μεγάλες μπίζνες που θα γίνουν καθώς επιχειρήσεις, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα αλλάζουν χέρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος