Γ. Κακλίκης (πρέσβυς επί τιμή) στο Πρώτο: Να αξιοποιήσει η Αθήνα το μομέντουμ – Να αναλάβει πιεστικές πρωτοβουλίες προς Άγκυρα και Δύση (audio)

«Ο Ερντογάν είναι τόσο απρόοπτος που τα πάντα μπορούμε να τα περιμένουμε. Σε εμάς ισχύει η φράση “έξις δευτέρα φύσις”, στην Τουρκία υπάρχει η έκφραση “πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι”. Δεν αποκλείω καθόλου να δούμε αλλαγές τις οποίες δεν προσδοκούμε» ανέφερε ο Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τούρκος Πρόεδρος στην πενταετή θητεία που εξασφάλισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλίκη, ο Τούρκος Πρόεδρος, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να κάνει μια αλλαγή πολιτικής χωρίς να αισθάνεται δεσμευμένος, καθώς έχει αποδείξει με την πολιτική του, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ότι δεν αισθάνθηκε δεσμεύσεις έναντι των Δυτικών για οποιαδήποτε μεταστροφή παρουσίασε.

Το ύφος του κ. Ερντογάν τουλάχιστον προς το εξωτερικό, θα αλλάξει, είναι η εκτίμηση του κ. Κακλίκη,  προσπαθώντας να εμφανίσει μία πιο αρεστή προς τους Δυτικούς εικόνα, ούτως ώστε να μην έχει μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση της ατζέντας του όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική και όσον αφορά την κριτική της Δύσης για όσα ο ίδιος κάνει στο εσωτερικό της χώρας.

Επιπλέον, η βοήθεια προς την Τουρκία, η προερχόμενη από μη δυτικές χώρες, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι σαφώς μικρότερη από αυτή που θα μπορούσε να διοχετεύσει η Δύση προς την Άγκυρα, σημείωσε ο κ. Κακλίκης, συνεπώς, γι’ αυτό τον λόγο αλλά και για άλλους λόγους πολιτικής, ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα προσπαθήσει να έχει τη Δύση με το μέρος του, προσδοκώντας ότι μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα έχει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τον ίδιο, όπως συνέβαινε όταν ήταν πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η εντύπωση που έχω είναι ότι θα συνεχίσει να κοιτάζει και προς την Ευρασία, ακολουθώντας μια τακτική ισορροπίας όπως αυτή την οποία έχει ακολουθήσει σε σχέση με Δύση και Ρωσία αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Κακλίκης.

«Από τα δύο κέντρα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες και μερικές μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το ύφος θα παραμείνει συναινετικό με την Τουρκία, με την παράλληλη εκτόξευση είτε κεκαλυμμένων απειλών είτε θωπειών προς τον Ερντογάν, ούτως ώστε να τον φέρουν όσο μπορούν περισσότερο προς την κατεύθυνση την οποία επιθυμούν. Μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έχει μία μεγάλη προσδοκία αυτή τη στιγμή. Μιλώντας συνέχεια για το μεγαλείο της χώρας του, παρουσιάζοντας το καινούργιο ελικοπτεροφόρο της Τουρκίας, το Αναντολού, μιλώντας για γαλάζιες πατρίδες περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συναινέσουν στην παράδοση στην Τουρκία των F-16, τα οποία περιμένει εδώ και καιρό και στα οποία αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος καθημερινά. Συνεπώς η επιθυμία της Δύσης, κυρίως της Ουάσιγκτον, είναι με αυτό τον μοχλό, δηλαδή το F-16 να τον πείσει να αρχίσει να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις. Η μείζονα υποχώρηση η οποία μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ένας από τους μοχλούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρκικής πλευράς. Φυσικά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες της Δύσης, να θυμηθούμε την επί Ντόναλτ Τραμπ κράτηση του πάστορα Μπράνσον στην Τουρκία, όπου ήρκεσε απλώς ένας βρυχηθμός αμερικανικός για να αλλάξει η τακτική του Ερντογάν και να τον απελευθερώσει αμέσως. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρώπη διαπιστώσουν ότι έχει φτάσει στο μη παρέκει η πολιτική του Ερντογάν, δεν το πιστεύω ότι θα το κάνει πλέον με άσχημο τρόπο, τότε θα αναγκαστούν να ασκήσουν διαφόρων μορφών πιέσεις» προσέθεσε ο κ. Κακλίκης.

Ως προς την ελληνική στάση απέναντι στην Τουρκία, πάγια θέση του κ. Κακλίκη, είναι η ανάληψη διαρκών και έντονων και πιεστικών πρωτοβουλιών από πλευράς Αθήνας όχι μόνο έναντι της Άγκυρας αλλά έναντι και της Δύσης, η οποία πρέπει να τελεί εν γνώσει των προθέσεων της Αθήνας και να της δίνει και ένα καλό άλλοθι για οποιαδήποτε μελλοντική της κίνηση. «Δηλαδή, να εμφανίζεται η Αθήνα συνεχώς ως το μέρος εκείνο εκ των δύο, το οποίο επιζητεί την ειρήνη, επιζητεί τη σταθερότητα στην περιοχή, επιζητεί τη συμβίωση την ειρηνική μαζί με τη γείτονά της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλίκης. Εκμεταλλευόμενη λοιπόν, η Αθήνα την κατάσταση πραγμάτων όπως έχει σήμερα, κατά την άποψη του κ. Κακλίκη, πρέπει να κινηθεί με πραγματικό δυναμισμό και με ιδέες προς την Άγκυρα, με πρωταρχική ιδέα, την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών, οι οποίες αυτή τη στιγμή χειμάζονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος