Επιβεβλημένη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό – O Δρ. Ευ. Βενέτης, ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Εδώ και χρόνια έχουν «παγώσει» οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Κουαρτέτου κι εν γένει για την Παλαιστίνη. Καθώς οι διαπραγματεύσεις αποβλέπουν στην ειρήνευση και την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, καθίσταται προφανές ότι η μη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων εδώ και χρόνια δεν ευνοεί την ειρήνη, την σταθερότητα και την γεωπολιτική ασφάλεια στην Παλαιστίνη, την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι αδήριτη ανάγκη.

Εκείνοι ωστόσο που στηρίζουν την διακοπή κι αναβολή των διαπραγματεύσεων προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ανεδαφικές επικαλούμενοι την διαίρεση της παλαιστινιακής ηγεσίας μεταξύ της Φάταχ και της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ραμάλλα και της Χαμάς στην Γάζα.

Το επιχείρημα τους ωστόσο είναι αίολο, διότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξαχθούν καταρχήν με την Παλαιστινιακή Αρχή στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ακόμη κι αν εκείνη δεν έχει τον de facto έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Αρχή αντιπροσωπεύει de jure τους Παλαιστινίους έναντι του Τελ Αβίβ στα διεθνή fora. Εξάλλου, η πρόσφατη συμφωνία της Παλαιστινιακής Αρχής με την Χαμάς να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν κοινό μέτωπο συνεργασίας αντανακλά την τάση στις τάξεις της παλαιστινιακής ηγεσίας να αμβλυνθεί η διαίρεση που έχει ενσκήψει από το 2006.

Η αυξανόμενη όξυνση των σχέσεων μεταξύ Παλαιστινίων κι Ισραηλινών σε συνδυασμό με τις περιφερειακές εξελίξεις την περιοχή και την δράση αναθεωρητικών δυνάμεων στέλνουν το μήνυμα της ανασφάλειας στην περιοχή σε όσους θεωρούν ότι η ασφάλεια είναι εφικτή χωρίς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους αποτελεί υπενθύμιση ότι εναπόκειται τόσο στους Παλαιστινίους να καταστήσουν την παρουσία τους αισθητή στην περιφερειακή και διπλωματική κονίστρα αλλά και στους Ισραηλινούς να δουν την ειρήνευση στην Παλαιστίνη επί τη βάση της Λύσης των Δύο Κρατών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος