Αθ. Γκανάς, δ/ντής Γεωδυναμικού: Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλο σεισμό – Από τους μεγαλύτερους στη Μεσόγειο (video)

«Ο τελευταίος σεισμός που έγινε στην περιοχή αυτή ήταν το 1905 με μέγεθος 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γκανάς

Για τη βιβλική καταστροφή το μέγεθος της οποίας ακόμη είναι άγνωστο μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποκαλύπτοντας ότι η ισχύς του κύριου σεισμού εξέπληξε τους ειδικούς. Σχολιάζοντας το γεωλογικό γεγονός το χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ένας σεισμός που μας έχει καταπλήξει. Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλο σεισμό σε αυτό το ρήγμα. Ο τελευταίος που έγινε στην περιοχή αυτή ήταν το 1905 με μέγεθος 7 (βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ)» ανέφερε ο κ. Γκανάς.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα ο κ. Γκάνας αναφέρθηκε και στο πιλοτικό πρόγραμμα της Google για προειδοποίηση σεισμικής δραστηριότητας λίγα δευτερόλεπτα πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου, εφαρμογή στην οποία αναφέρθηκε Έλληνας που διασώθηκε και μίλησε στην ΕΡΤ.

«Σε αυτό πρέπει να αποδώσουμε την ειδοποίηση αυτή. Αυτό ενεργοποιείται μόνο του με βάση τα κινητά τηλέφωνα.

«Το ρήγμα αυτό το ξέραμε. Ξεκινάει από την περιοχή της ανατολικής Τουρκίας, στο σημείο που συναντώνται τρεις πλάκες. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι έσπασαν ταυτόχρονα δύο κομμάτια του ρήγματος αυτού», σημείωσε ο ειδικός. Και όπως τόνισε πρέπει να έχουμε μια διάρρηξη περίπου 200 χλμ. Είναι δηλαδή ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι από τους μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος το 7,8 Ρίχτερ» είπε ο κ. Γκανάς και πρόσθεσε ότι για την Ελλάδα δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος, διότι είμαστε αρκετά μακριά.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «προκύπτει ένας μικρός κίνδυνος για την Κύπρο, διότι η Κύπρος απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από εκεί που σταμάτησε το ρήγμα. Εκεί ίσως υπάρχουν κάποια μικρότερα ρήγματα τα οποία μπορεί να διεγερθούν. Μπορεί βεβαίως να διεγερθούν και γι’ αυτό χρειάζεται μια παρακολούθηση στην περιοχή». Πρόσθεσε δε ότι πάντα ένας μεγάλος σεισμός επηρεάζει τις γειτονικές περιοχές.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος