Αποχώρηση από το Μάλι: Το Αφγανιστάν της Αφρικής;

Το Ουκρανικό, όσο σοβαρό ζήτημα κι αν είναι, δεν πρέπει να επισκιάσει πλήρως μια σειρά από άλλες σημαντικές διεθνοπολιτικές εξελίξεις και γεωπολιτικές κρίσεις αυτής της περιόδου. Και μια τέτοια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Δ. Σαχέλ και ιδίως στο Μάλι, από όπου αποχωρούν τώρα οι γαλλικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονταν εκεί επί 9 χρόνια προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ασθενών κυβερνήσεων της περιοχής να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη παρουσία και ισχύ τζιχαντιστικών δυνάμεων.

Αποχώρηση από το Μάλι: Το Αφγανιστάν της Αφρικής;
Αστέρης Xουλιάρας-Καθ. Διεθνών Σχέσεων ΠΑΠΕ

Οι λόγοι γι’ αυτή την αποχώρηση, την οποία ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν «το Αφγανιστάν της Γαλλίας», οι συνθήκες που αναμένεται να διαμορφωθούν σε μια περιοχή όπου είχε ήδη εισέλθει δυναμικά στο οικονομικό πεδίο η Κίνα και τώρα εμφανίζονται, επίσης η Ρωσία, αλλά καιη Τουρκία, ο ρόλος που απομένει για την Ευρώπη και το πόσο όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν και την Ελλάδα ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου  «Με το Πρώτο Στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Καλεσμένος ήταν ο Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος έχει σημαντικό ερευνητικό έργο για τις αφρικανικές υποθέσεις.΄

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος