Α. Παπαργύρης (GPO) στο Πρώτο: Πολύ μειωμένο το ενδιαφέρον των πολιτών για τις επόμενες εκλογές (audio)

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και πώς διαμορφώνονται οι τάσεις, αποκάλυψε ο Αντώνης Παπαργύρης, διευθυντής ερευνών της GPO, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Μια πρώτη παρατήρηση είναι το πολύ μειωμένο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή από την κοινή γνώμη, ενώ έχουμε μόλις μια απόσταση δέκα ημερών από την εκλογική αναμέτρηση, έχει σβήσει ο απόηχος και οι πολίτες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση» τόνισε αρχικά ο κ. Παπαργύρης.

Αν κάτι έδειξε η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, της 21ης  Μαΐου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ναι μεν η προεκλογική περίοδος τελικά διαμορφώνει τάσεις και συντελεί στο τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο έχει περιοριστεί πάρα πολύ η διάρκειά της. Δηλαδή, φάνηκε, το πραγματικό ενδιαφέρον των πολιτών να συγκεντρώνεται και να συρρικνώνεται την τελευταία εβδομάδα, στις τελευταίες δέκα ημέρες, όπου τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτό το διάστημα ήταν και αυτά που καθόρισαν το αποτέλεσμα, ανέφερε ο κ. Παπαργύρης.

Επιπλέον, ως προς τις τάσεις, αυτή τη στιγμή τρέχουν κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, είπε ο κ. Παπαργύρης και σημείωσε πως, αναμενόμενα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να αποτυπωθούν δέκα ημέρες μετά τις εκλογές.

«Είναι πολύ σπάνιο, εκτός αν συμβούν κοσμοϊστορικά γεγονότα, να δούμε κάτι πολύ διαφορετικό. Ωστόσο, στην κάλπη της 25ης Ιουνίου θα κριθούν κάποια άλλα πράγματα και θα μιλάμε για διαφορές μίας, δύο ποσοστιαίων μονάδων, οι οποίες όμως μπορεί να είναι καθοριστικές τόσο για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και μετά θα πρέπει να πάμε προς τα κάτω, προς τα μικρότερα κόμματα, τα οποία για μερικές χιλιάδες ψήφους δεν κατάφεραν να πιάσουν το όριο του 3%» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στα μικρά κόμματα που έφτασαν ένα βήμα πριν περάσουν το κατώφλι της Βουλής, ο κ. Παπαργύρης συγκεκριμένα για το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας, της κ. Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι είχε εμφανίσει την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές μια αξιοσημείωτη τάση, η οποία δείχνει πως «μάλλον συνεχίζεται και δεν ανακόπτεται».

«Για το κόμμα ΝΙΚΗ, είναι ένα κόμμα για το οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά περισσότερα απ’ ό,τι μαθαίνουμε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Είναι ένα κοινό μάλλον ετερόκλητο, το οποίο έχει κάποιες αναφορές και μια συγκέντρωση σε περιοχές και σε εκλογικές περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας. Και αυτό βρέθηκε πάρα πολύ κοντά. Είναι πολύ λογικό να επιδιώξει, χρειαζόταν ακόμα 10.000 περίπου ψήφους για να μπορέσει να είναι στη Βουλή. Είναι πολύ πιθανό. Δεν ξέρω τον τρόπο οργάνωσης και δικτύωσης. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει. Δεν πρόκειται καμία όμως δημοσκοπική αποτύπωση να μας πει με ακρίβεια αν θα είναι σίγουρα εντός ή εκτός» προσέθεσε ο κ. Παπαργύρης και αποκάλυψε πως οι τάσεις δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε και επτακομματική Βουλή, ενώ για το ΜέΡΑ25, υποστήριξε ότι φαίνεται να έχει μια μικρότερη δυναμική.

«Στην πρώτη κάλπη, το αίτημα για αυτοδυναμία φάνηκε ότι συσπείρωσε γύρω από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν κόσμο ο οποίος έστειλε ένα μήνυμα ηχηρό ότι επιδοκιμάζει το αίτημα για σταθερότητα και θέλει να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει απερίσπαστη το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι αυτό προσπαθούν να κάνουν στη Νέα Δημοκρατία. Στην πρώτη φάση το έχουν πετύχει. Μένει να δούμε αν θα ολοκληρωθεί αυτό το οποίο ξεκίνησε το Μάιο» είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαργύρης, συνοψίζοντας πως αυτή τη στιγμή όλες οι τάσεις αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος